МЕРИЧЛЕРСКА ВОДА ПОТЕЧЕ МЕЖДУ ДИМИТРОВ И ДИМОВ

Меричлери
контакти

[quote]ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НЕ ПРИЕ РЕШЕНИЕТО НА ЕКСПЕРТНИЯ СЪВЕТ, КМЕТЪТ ГО ЗАЩИТИ[/quote]

Една след друга пресконференции свикаха днес председателят на общинския съвет Стефан Димитров и кметът Иво Димов. Причина бе приетото от съветниците на предишната сесия решение за изграждане на съоръжение за пречистване питейната вода на Меричлери и Великан. В докладната бе записано това да се случи, след положително становище на експертния съвет към общината. Стана ясно, че то е отрицателно.

Според мен в становището не се казва нищо. Казва се, че няма как да строиш върху терен, без да му се смени предназначението. Експертният съвет трябва да каже къде може да е площадката. След това да каже колко ще струва, съответно да се упълномощи кмета по стартирането на процедура, заяви Стефан Димитров.

Трябва да се отреди площадка, която е извън регулацията на Меричлери. Процедурата за промяна на статута на земята отнема 6-7, дори повече месеци, тъй като изисква съгласието на поне три министерства, каза Иво Димов.

По проблема с арсена Стефан Димитров коментира, че при пречистването му от водата, трябва да се депонира на съответни места каквито според него в България има. Температурата на водата е от 32 до 36 градуса. Има обаче технически варианти за охлаждането и от 0 до 16 градуса. Естествено ще се появят допълнителни разходи. При водопровода също има, допълни той. Точно това е работата на експертния съвет. Да прецени кое е по-изгодно – водопровод или пречиствателна, а не да цитира закона, допълни той.

Утайката от арсен след пречистване притеснява кметът. Тя трябва да се извозва до подходящи депа, но такива в областта няма. Това води до закупуване на автомобил, плащане на консумативи. Водата не отговаря на стандартите, необходимо е и да се разрежда. Съоръжението няма да реши проблема на меричлерци. Цената на водата ще се оскъпи. Така Иво Димов защити предложеното и съгласувано от него становище на експертния съвет.

Това, че средства за изграждане на съоръжението за следващата година няма, е ясно за всички. Може обаче да се кандидатства по програмата за развитието на селските райони от 2014 г. Имаме възможност до края на годината да подготвим проектите и още със стартирането да ги внесем, предложи вариант председателят.

Ние сме в началото на 2013 г. Дори да има такава възможност, отиваме в средата и края на 2014-та. Работя по два варианта. Единият – ако да бъдат отпуснати пари от междуведомствената комисия за втори етап на водопровода от кв. „Черноконево“ до Меричлери. Другата опция – да се изгради водопровод от вододайната зона на чирпанското село Златна ливада, коментира кметът.

Проблемът с арсена във водата на Меричлери и Великан се появи през декември 2010 г. Установено бе количество два пъти над допустимите норми. Стигна се до забрана водата да се пие. В момента водоноски решават временно проблема. От този период досега имаше няколко предложения за решение. Първото – вода да идва от Златна ливада. Другото – водопроводът от кв. „Черноконево“ да достигне до Меричлери. Последва предложението за пречиствателната станция. 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук