МЕРИЧЛЕРИ ПРЕД ДИМИТРОВГРАД ПО КРЪВОДАРИТЕЛИ

контакти

[quote]МАДЖАРОВО СЛОЖИ КРАЙ НА ТРИМЕСЕЧНА АКЦИЯ[/quote]

Меричлери изпреварва Димитровград в проведена акция по кръводаряване. На 1 февруари в града край Марица пристигна мобилен център. Тогава се включиха 8 човека. Едни от тях дари от най-търсената група – „0“ отрицателна /„О”, Rh (резус фактор) „–”/. Имаше също момче, което за първи път реши да направи това добро дело. Една възрастна жена тогава не успя да се включи поради здравословни проблеми. Справка, предоставена от областна администрация обаче показва, че в Меричлери доброволните кръводарители са с един повече – 9. При около 2000 жители!

Край на акцията се постави в Маджарово. Седем доброволци от 600-те жители на града се включиха в благородната инициатива. Трима не бяха допуснати да дадат от живителната течност, тъй като при тях бе установено високо кръвно налягане или недостатъчни килограми. Това бе последният град, посетен от Центъра за мобилно кръводаряване. Него областна администрация закупи в края на септември миналата година, съобщават оттам.

Начинанието бе организирано по проект „Доброволно кръводаряване в Родопите /RHO DONATE”, финансиран по Програмата за европейско териториално сътрудничество „Гърция – България 2007-2013”. Премина под надслов: „Един миг…за цял живот“. Акцията проведе МБАЛ „Хасково“, Отделение по трансфузионна хематология. В продължение на три месеца 64 човека дариха кръв. Бяха провеждани и лекции, изнесени от д-р Балина Бозова – началник на отделението.

С най-много – 10 кръводарители, се отличи Свиленград. Следват Симеоновград и Меричлери по 9; Димитровград и Ивайловград – по 8; Маджарово – 7; Минерални бани – 5; Тополовград и Стамболово – по 3.

Информационният център по проекта продължава да функционира до края на май. Оттам приканват всички граждани, без здравословни проблеми, на възраст от 18 до 65 години, които имат желание, но не са успели да станат дарители по време на акциите, да посетят Отделението по трансфузионна хематология в хасковската болница. 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук