Меморандумът със земеделците – подписан. Денков: Всички печелят

контакти

Имаме подписан меморандум със селскостопанския сектор, всички печелят. Това заяви премиерът Николай Денков, след като бе сложен край на земеделския протест и тракторите, паркирани на входа на София, се прибират.

Денков се извини на всички работещи и ангажирани в аграрния сектор, че ги е нарекъл „терористи“. „Извинявам се, тази дума не беше насочена към тях“, каза премиерът.

И още: „Тези думи бяха насочени към тези, които отказаха да дойдат на разговори и не приеха поканата ми за диалог“.

„Имаме подписан меморандум. При едни конструктивни проведени преговори няма победени, няма отстъпили, всички печелят“, добави още Денков.

От своя страна земеделският министър Кирил Вътев изрази надежда да продължат да работят заедно със земеделския сектор, за да може да има повече българска продукция.

„В крайна сметка работим за потребителите, българските граждани“, каза Вътев.

„Днес се подписа много фундаментален документ. Ние се прибираме по родните места и продължаваме да правим това, в което се справяме най-добре, да се занимаваме със земеделие“, каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Меморандумът влиза в сила от днес, предава БНР.

Ето какво съобщиха от Министерски съвет:

Всички печелят от подписания меморандум между правителството и земеделските производители, който влиза в сила от днес. Това каза министър-председателят акад. Николай Денков на брифинг в Министерския съвет след подписването на документа с инициативния комитет, организирал общонационален протест.

Обединихме се с хората, които участваха на срещата, че именно по този начин можем да продължим напред, заяви премиерът и подчерта, че натрупаните в сектора проблеми ще бъдат решавани съвместно.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев благодари на всички участвали в преговорите, за конструктивния диалог и градивните предложения, направени от представителите на земеделските производители. Той допълни, че предстои съвместна работа със сектора, за да продължи създаването на среда с по-добри възможности за повече български продукти за българските граждани.

От името на инициативния комитет председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов благодари на министър-председателя акад. Николай Денков, на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и на министъра на финансите Асен Василев за проведения интензивен диалог в продължение на два дни и постигнатия резултат.

Подписаният меморандум между Министерски съвет, Министерство на финансите, Министерство на земеделието и храните и Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест включва следните споразумения:

Забрана за внос на слънчоглед от Украйна до края на ноември, след което се въвежда лицензионен режим, който отчита необходимите количества на преработвателните предприятие за производствените им нужди. Ще се изработи лицензионен режим за внос на пшеница, царевица и рапица, съгласно договореното между Украйна и Европейската комисия (ЕК);

Прието е решение от ЕК за съответствие на държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“  за сумата от 150 млн. лева, а за допълнително осигурените средства в размер на 63 млн. лева е подадено уведомление, като се полагат максимални усилия за съкращаване сроковете за произнасяне от страна на ЕК до края на септември. В срок до 30.09.2023 г. ще се изплати общият размер от 213 млн. лв. Ще се изготви национална позиция за отпадане на тавана на помощта за Украйна, която да бъде приета от МС до 27.09.2023 г., и ще се проведат разговори от министър-председателя на Република България с председателя на ЕК за отпадане таваните на помощта, след което ще бъде прието решение на УС на ДФЗ за изплащане на допустимата помощ;

Земеделските стопани, подали заявление до 26.09.2023 г. по държавната помощ за компенсиране на 100% пропаднали площи, след обработване на заявленията, получават подпомагането в рамките на 3 работни дни. За останалите остава срокът за подаване до 06.10.2023 г., като те ще получат плащането след обработка на заявленията. Да се променят указанията за предоставяне на помощ в посока възможност за прихващане на изискуеми публични задължения към държавния бюджет;

Помощта по програмата de minimis за 2023 г. в размер на 47,5 млн. лева ще бъде осигурена от допълнителни средства от бюджета и ще бъде разпределена на равни части за подпомагане на най-малките производители в сектор „Животновъдство“, в това число пчелен мед, и в сектор „Растениевъдство“. Разпределянето по секторите ще бъде по методика, изработена съвместно с МЗХ. Министерството на земеделието и храните да започне разработването на комплекс от политики по браншове, които да повишат конкурентоспособността на съответния бранш и последващ план за действие;

Земеделските производители на мляко, които не могат да докажат реализация на продукция, поради внос на сухо мляко от Украйна, да получат подпомагане по интервенциите по обвързаната подкрепа на база правно основание за форсмажор и след разрешение от ЕК.

„Всичко, което включихме в меморандума, освен че съответства на голяма част от очакванията и исканията на протестиращите, съответства на 100% на приоритетите и основните задачи на нашето правителство“, коментира премиерът акад. Денков. Той подчерта, че всички средства, които бяха отпуснати, са средства, които се полагат на земеделците. „Търсихме как да могат да ги получат по-рано, в пълен размер. Няма никакво отстъпление, има само ускоряване, подреждане и по-добра организация на работата, за да могат те да работят по-спокойно“, допълни министър-председателят. Той уточни, че подписаният днес документ съответства на споразумението между Украйна и ЕК. „Това, което направихме, е една малка крачка, но в правилната посока. Оттук нататък сме в етапа, в който работим заедно“, каза акад. Денков.

Представителите на инициативния комитет определиха меморандума като много важен документ между земеделската общност в България и правителството и посочиха, че е постигнат рационален баланс при преговорите.

Оттук нататък правителството в такива случаи ще подписва документи и всеки ще може да следи дали ги изпълняваме, съобщи акад. Денков.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук