Международно изследване на „Галъп“: Путин по-харесван в България, отколкото в Русия

Страната ни – в топ 5 по одобрение на Европейския съюз, българите дори възвръщат своя еврооптимизъм

Високо остава доверието на българите във Владимир Путин. Руският президент получава даже още благоразположение от страна на българите спрямо предходната година и е вторият най-одобряван световен лидер в България. Парадоксално, доверието към Путин в собствената му страна е по-ниско. България, заедно с Румъния, остават и единствените две страни от изследваните в ЕС с положително отношение към Путин. Най-високо одобрение за руския президент има в Сърбия, следвана от България и Албания. Това се казва в международно изследване на „Галъп интернешънъл“, според което папа Франциск остава най-харесваният световен лидер у нас.

Френският президент Еманюел Макрон най-осезаемо губи популярност сред българите. Британският премиер Борис Джонсън също получава отрицателна оценка, за разлика от своя предшественик Тереза Мей. Доналд Тръмп продължава да поддържа високо неодобрение сред сънародниците ни, което е сравнимо с глобалните тенденции, както и с отношението към него в САЩ. Традиционно, най-малко харесваният световен лидер в България е президентът на Турция Реджеп Ердоган.

България е в световния топ пет по одобрение на Европейския съюз и водената от него външна политика. Пред нас са единствено Косово, Румъния, Виетнам и Албания. Гражданите на България дори допълнително възвръщат своя еврооптимизъм в последните две години.

Сънародниците ни продължават да смятат, че ролята на САЩ в международните отношения е дестабилизираща, а тази на Русия – стабилизираща. Наблюдава се и повишаване на одобрението сред българите за руската външна политика спрямо предходната година. Действията на САЩ продължават да се възприемат отрицателно, но в малко по-малка степен.

Повишение на одобрението у нас има към Китай, но все още много българи, като че ли не са достатъчно запознати с тази страна – почти половината от интервюираните все още не знаят или не могат да отговорят.

За разлика от България, ЕС като цяло е по-скоро негативно настроен и към трите други световни сили – САЩ, Русия и Китай. Положителна е оценката на хората в ЕС за ролята на самия ЕС.

Сравнена с други страни на Балканите, България показва одобрение към външната политика на Русия. Пред нас е Сърбия, а веднага след нас се нарежда Албания. Сред останалите ни съседи отношението е негативно. По отношение на външната политика на САЩ – Сърбия, България и Северна Македония  са негативно настроени. Рекордьор по одобрение на САЩ пък е Косово, следвано от Албания… Още данни от мащабното изследване може да видите на следния линк.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук