Международен пленер прави в Бодрово художник на две държави

контакти

Международен пленер по скулптура и живопис ще прави, в последните дни на лятото в Бодрово, художник на две държави. Яшарали Тахир завършва столичната художествена гимназия и Националната художествена академия, специалност Живопис, през 1982 г., след което става член на Съюза на българските художници /СБХ/. Роден е в кърджалийското село Габрово, но от 13-годишен живее в София. През 80-те години отива в Измир, където 30 години преподава в Академията по скулптура, има и голяма галерия в турския град. В момента се е настанил в Бодрово, където ще прави международен пленер, за втори път. Първото му издание се провежда в Бодрово през 2015 г., със 7 творци от 6 страни.

Реших да свържа двете държави и регионите чрез изкуството, защото са ми близки. В България съм се родил и съм живял толкова, колкото в Турция. По около 30 години и в двете. Контактите трябва да се поддържат и развиват, казва Яшарали Тахир.

Второто издание на пленера ще бъде от 9 до 15 септември в димитровградското село. По предварителен план, всеки от художниците ще нарисува по две картини, които ще бъдат подредени в изложби в Бодрово и Димитровград. Водят се разговори с творци от Гърция, Румъния, Литва, Македония, Русия, Сърбия, Азербайджан, Грузия, България, Турция.

В Измир редовно правя пленери. Последният бе от 24 юни до 1 юли тази година. Реших да организирам такива и в България. Избрах Бодрово и се надявам пленерите да имат дълга традиция. Видя ми се по-скрито място, а аз не обичам публичността и много хора на едно място. С това ме привлича и Димитровград. Много е готина тишината тук. Архитектурата пък ми напомня за Париж. Това ми липсва в Измир, казва художникът на две държави.

Хубаво и престижно е да има такива инициативи, защото се връща една традиция. От четири години не сме имали пленер в Димитровград. Международен тук пък не е правен от времето на социализма, споделя председателят на постоянната комисия по култура в местния парламент Гроздан Грозев.

Двамата отиват до Художествената галерия „Петко Чурчулиев”, където ги очаква приятна изненада. Натъкват се на портрет на Яшарали като млад, откупен от изложба и станал част от фонда на галерията. Рисуван е от художника Димитър Лалев, който вече не е между нас.

Заедно си живеехме в София и бяхме много близки приятели с Митко Лалев. Сутрин пием кафе, обсъждаме,рисуваме. След като завършихме академията, приятелите се виждат по-добре. Един ден вика, чакай да те нарисувам. Сега ти се е паднало, му казвам… Като видях същия портрет, голяма изненада беше за мен. Развълнувах се, нахлуха спомени. Нямах представа, че е тук, споделя Тахир. И допълва, че ще помогне димитровградската галерия да гостува в Измир.

Казва, че много му допада Пловдив и го смята като център на художниците. Има къща, освен в Бодорово, и в Езерово, създавайки по този начин хасковска и пловдивска връзка покрай пленера в димитровградска община. А и Пловдив ще бъде културна столица на Европа през 2019 г.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук