Медик честити празника на колегите си и критикува управлението на здравеопазването

До 10 години ще е пълен батак в сектора. Решението – дългосрочно, казва Недим Шабан

контакти

Медикът-физиотерапевт Недим Шабан честити празника на колегите си на 7 април – Деня на здравето, критикува, в същото време, управлението на здравеопазването.

Шабан е зам.-председател на Регионална колегия Хасково, към Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи /БАПЗГ/. Зам.-председател е и на Консултативния съвет, към националното ръководство на БАПЗГ. Завършил е специалност „рехабилитация“ в Медицинския колеж в Стара Загора, магистър по „кинезитерапия“, в Национална спортна академия /НСА/. В момента работи в Дневен център за възрастни хора с увреждания в Димитровград. Сред специалистите е, които водят профилактични прегледи на ученици в града.

На празника, поздравявам всички специалисти, в областта на здравните грижи. Нека да бъдат с повдигнат дух, въпреки условията на труд и ниското заплащане. Искам да им вдъхна надежда, че нещата, може би, ще се оправят. Ще стане, когато младите са по-инициативни. Останах в Димитровград, защото искам да променя нещо, казва физиотерапевтът.

Като национално ръководство, идеята ни е, след сформиране на новото правителство, да се консултираме със здравния и социален министри, за подобряване условията на труд и заплащане. Миналата година здравният министър Москов подписа документ – минималните възнаграждения на специалистите по здравни грижи да станат около 780 лева, което към настоящия момент не се спазва. Единствено добре са заплатите на колеги, работещи в градове като София и Варна.

Не срещаме зачитане сред част от пациентите и управляващите сектора. Създава се напрежение в работната среда, влияещо върху качеството на услугите. Повечето колеги са принудени да работят на две места, за да свързват двата края, увеличавайки физическата и психическата умора, подчертава Недим Шабан.

Според него, няма достатъчно кадри, а тенденцията е младите да излизат навън. В момента пенсионерите скалъпвали положението. Друг е въпросът за мотивацията им и тяхната квалификация, сравнено с прохождащите кадри. Критикува обявените програми и курсове. Има такива, но не са с актуална тематика, а само се отчитат, смята медикът.

До 10 години здравеопазването ще стане пълен батак, в истинския смисъл на думата. Решение има, но то трябва да е дългосрочно. На държавно и местно ниво трябва да се промени политиката в здравеопазването.

Вземащите решенията не са достатъчно запознати със средата и обстоятелствата, при които работи обикновеният служител. На такива постове застават лекари от известни болници, например. Те губят връзката с реалната обстановка, защото в техните болници нещата са добре и нямат представа какво става надолу.

Шабан продължава с критиките, спирайки се на клиничните пътеки. Те дават възможност да се правят фиктивни приеми в болниците. От друга страна, могат да приемат пациент в едно отделение, да го изпишат и прехвърлят в друго – като нов пациент, за да вземат пари по две клинични пътеки. По принцип, парите са за последното отделение, акцентира специалистът.

Още нещо трябва да се спре. Много лекари отиват в различни болници, подписвайки се за акредитация на заведението. Въпросът е, че пътуват от болница в болница, което намаля качеството на работата им. За съжаление, повече време се отделя за писане, отколкото за самия пациент.

Има ли начин да разпознаем дали определен лекар си разбира от работата? Трудно е, но поведението е атестат – добър тон, пояснения при диагнозата. Колкото повече са те, доверието се повишава. Препоръчвам на хората, ако имат възможност, да се консултират с повече от двама специалисти, казва медикът от Димитровград.

Искам да разбия още един мит – че в най-големите градове са най-големите специалисти. Вярно е, отчасти. Самочувствието и заплащането им е по-голямо и не е изключено да се самозабравят. Това може да е пагубно за пациента. Винаги имайте едно наум, предупреждава Недим Шабан.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук