„Медиана“: Управляващите изпускат властта, но опозицията не реагира

Засега, ситуацията изглежда по следния начин – управляващите изглеждат в невъзможност да задържат властта. Раздробената опозицията обаче не дава индикации, че може да я вземе, се казва изследване на агенция „Медиана“ за обществените и политически нагласи, проведено от 12 до 17 декември.

Двете основни политически партии – БСП и ГЕРБ са с практически изравнени позиции (разлика от 1 %). И двете биха се нуждали от подкрепа в опит да съставят управление, но това никак няма да е лесна задача.

Обикновено, изследванията през декември отчитат оптимизъм, но тази година това не е така. Данните показват, че се задава най-песимистичната Коледа от десетилетия – 54 % от хората очакват новата година със страх, заради стопени голяма част от доходите им.

Декември 2020 г. бележи най-ниските оценки за правителството от 2016 г. насам. Наблюдава се ясно изразено желание за промяна на политическата власт. Засиленото желание за промяна засега  рефлектира слабо върху основната опозиционна партия (БСП) и се насочва предимно към „Има такъв народ“ (Слави Трифонов). Същевременно огромна част от желаещите промяна все още търсят своето политическо представителство.

Изглежда, че ваксинацията срещу коронавируса ще срещне сериозни проблеми в страната. Едва 20 % са твърдо „за“ ваксинирането, а 37 % се колебаят (43 % са против). Очевидно, разнопосочните послания по темата коронавирус са дали отражение и сега хората ще трябва да решат дали да вземат мерки срещу „грипчето“ или да се доверят на медицинските специалисти, коментират от „Медиана“.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук