Медиана: Управлението укрепва, но партии на Трифонов и Румен Радев биха взели 30 и 37%

Днес, ГЕРБ води на БСП с 3,2%. Патриотите и ДПС да са спокойни за НС, останалите – не толкова

контакти

Управлението е успяло да укрепи своите позиции през последните два месеца. Песимизмът по отношение на бъдещето на страната, както и разочарованието от правителството продължават да са доминиращите обществени нагласи. Но за два месеца те са намалели (с 4%). Причината е преди всичко в европредседателството и надеждата, че страната ни би могла да извлече практически ползи от него (оптимистичните нагласи за това са скочили с 11%), се казва в проучване на агенция „Медиана“, проведено от 9 до 14 май.

Средната оценка на правителството също леко се е покачила – от 3.35 през март до 3.44 през май… На този фон, логично – въпреки песимизма и недоверието към властта – няма и желание за смяна на управлението тук и сега. Предсрочни избори искат 26%, а значително повече (46%) биха искали правителството да изкара пълен мандат.

Партия ГЕРБ е успяла да стопира тенденцията от последните месеци за намаляване на дистанцията с основния си политически опонент. Към момента ГЕРБ води пред БСП с 3.2%. Другите две партии, които могат да са относително спокойни при едни предсрочни избори, са ДПС и Обединените патриоти. В зоната на потенциалните претенденти за участие в парламента (между 2-4 %) са АБВ и „Воля“ на Марешки.

Другата причина за нежеланието за предсрочни  избори е в отсъствието на терена на ярка алтернатива.

Голяма част от избирателите привиждат и „лявото“, и „дясното“ като двете страни на една и съща монета (една и съща власт по същество). И търсят алтернатива на традиционните както леви, така  и десни партии. Това е и причината двете потенциални и несъществуващи реално партии – на Слави Трифонов и президента Радев, да набират огромен брой потенциални гласоподаватели. За несъздадената  партия на Слави Трифонов заявяват, че е възможно да гласуват 30%. За още по-хипотетичната партия на президента Радев заявяват, че е възможно да гласуват 37%.

Очевидно, двете основни политически сили (ГЕРБ и БСП) далеч не трябва да са спокойни, независимо от стабилните данни в изследванията. Има подчертано търсене на политическа алтернатива. А когато има търсене, обикновено се появява и предлагане, се посочва в изследването. Допълнителни данни от него може да видите тук.

Снимка: istockphoto.comПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук