Сглобката от приемлив компромис става неприемливо управление, според „Медиана“

Това не означава, че обществото е открило ясна политическа алтернатива, подчертават от агенцията

контакти

„Сглобката“ от неприятен, но все пак приемлив компромис за прекратяване на политическата криза (и серията предсрочни избори), се превръща в неприемливо управление за значителна част от избирателите  – 51 % от тях я считат за вредна за страната, срещу 18 %, които я виждат като полезна. Това посочва свое изследване агенция „Медиана“, проведено в периода 7-13 декември 2023 г.

Това не означава, че обществото е открило ясна политическа алтернатива (партия), на която да заложи своите надежди. ПП-ДБ постепенно се срива и вече е на 2 % от „Възраждане“, но никоя  партия не бележи особен прираст. ГЕРБ пада с още един процент, ДПС, Възраждане и БСП са в традиционните си стойности, ИТН леко покачва електоралния си потенциал, „Левицата“ се доближава до 4 %-ната бариера, но все още е под нея, коментират от агенцията.

Оценката на правителството на Николай Денков е безпрецедентно ниска. Средната оценка (по шестобалната система) на това управление е „Среден – 3.1“, което е най-ниската стойност за едно правителство, измервано някога от агенция  „Медиана“. Причината е в драстичното разминаване между обществените нагласи, настроения, действията и намеренията на управляващите.

Всъщност данните показват, че напрежението расте, нетърпимостта към управлението на „Сглобката“ достига огромни стойности, но все още социологическите изследвания не виждат посоката, в която ще избие това напрежение. Самите избиратели засега също не виждат тази посока и предпочитат да псуват, а не да гласуват. Със сигурност обаче налягането расте и когато „избие”, няма да е в посока на запазване на статукво на това управление, казва в изследването си „Медиана“, повече за което може да видите тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук