Медал от президента на Унгария получи джазменът Димитър Русев

За принос в културата и развитието на българо-унгарските отношения

Бронзов кръст от президента на Унгария Янош Адер получи джазменът Димитър Русев, създател и председател на джаз клуб в Хасково, ръководител на Акустично джаз трио – Димитровград. Медалът му бе връчено на 20 октомври в унгарското посолство в София, от заместник-председателят на унгарския парламент Марта Матраи, водила делегация. Ден по-рано, на 19 октомври, се отбеляза Ден на българо-унгарското приятелство, а в столицата се проведоха събития по повода.

Държавното отличие Димитър Русев заслужи за принос в развитието на културните връзки и отношения между България и Унгария. След повече от 13 години взаимоотношения с унгарското посолство и унгарския културен институт „Балаши”.

Може би, повече от 60 прояви минаха през годините. В рамките им влизат участия на унгарски музиканти на HASKOVO JAZZ, представяне на биографични и документални филми, три пъти панорама на унгарското кино в Хасково и Димитровград, два пъти дни на унгарската култура, множество изложби, включително, в Стара Загора и Пловдив.

Да получа отличието за мен бе голяма чест. Това сподели Мутата, както го наричат, непосредствено преди концерта на Акустично джаз трио, със 7 солисти, под надслов: „70 години Димитровград”, провел се в камерната зала на Клуба на дейците на културата /КДК/. Проявата бе част от деветото издание на младежкия JAZZ фестивал в Димитровград. Той пък е част от Есенния салон на изкуствата, какъвто се организира за първи път в града. Програмата обхваща събития, освен в областта на музиката, в сферата на изобразителното изкуство, литературата, театъра, киното… Отделните от тях са поместени в разпространени афиши.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук