МЕГА КЛАДА ГОТВЯТ В ДОБРИЧ, ЗА СИРНИЦА

[quote]40 ЛИТРА МАШИННО МАСЛО ЛИСВАТ ЗА РАЗПАЛВАНЕТО[/quote]

newbeautyМега клада подготвят в Добрич, за Сирни Заговезни, в двора на училището. Денят на Сирница е Ден на прошката, падащ се през 2016 година на 13 март. Празникът в димитровградското село започва в 17:30 часа в неделя, организиран от Кметството и читалище „Пробуда 1926“.

Кладата ще бъде висока 7,5 метра. Ако включим и огъня, който ще я обхване, височината й ще надхвърли 10 метра. Няма друга такава в България Тя, смея да твърдя, е най-високата, заяви кметът населеното място Марин Маринов.

Той, заедно с помощниците си, бе запретнал ръкави, по подготовката на мащабната конструкция. Тя е изградена от дърва, дъски, слама и други горящи елементи. Ще бъде облицована с борови клонки, като ще бъде оставена фуга, за да е буйно горенето. За разпалването са приготвени 40 литра машинно масло, нафта и т. н. Ще има и два допълнителни и по-малки огъня, за да може желаещите да ги прескачат, както е по традиция.

От 4 години в Добрич подготвят такива клади за Сирни Заговезни. Ново допълнение през тази е, че е изготвен пясъчник, който да предпази асфалта пред училището. През миналата година бяха сложени бордюри.

В празника в неделя ще се включат самодейци от читалище „Пробуда“, мъжка певческа група от село Тракия, хора от третата възраст от Гълъбово… Няма да мине и без голямо хоро.

tivibearings banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук