Мега глиган пребори чумата, но не и куршума

От 3 години го преследваме. Този път си намери майстора, казва старият ловец Найден Христов

Мега глиган успя да се пребори с африканската чума по свинете (АЧС), но падна от куршума на опитен ловец.

Дългогодишният председател на ловната дружина в поповското село Гагово Найден Христов се оказа големият герой в разиграл се екшън, при скорошен групов лов на дива свиня. Той отстрелва голям глиган, с тегло около 220 кг и трофейни глиги, съобщават от Съюза на ловците и риболовците в България (СЛРБ).

Гаговската дружина организира превърналия се в паметен излет в ловище Сакара, в местност „Лакета“. Найден е на пусия на границата на по-младо сечище и гора. Чува ясно как гончетата на гонача Месут Османов вдигат животно на около 300 метра в гъсталаците. Очаква го да излезе някъде пред него, където обикновено стрелят вдигнатите животни, но глиганът го изненадва и поема в друга посока. По всичко личи, че ще премине през просека зад гърба му. Бързо се преориентира и е готов да стреля в мига, в който види животното. Има на разположение само секунда-две, после глиганът ще потъне в „джунглата“. Стреля с бренеке от около 50 метра. Само веднъж, няма време за дубле. Поразява го в гръдния кош. Животното пролазва още двайсетина метра и пада.

След лова изпращат проби. Ветеринарни експерти от Велико Търново констатират положителен резултат за АЧС и препращат пробата за анализ на най-високо ниво – в София. Цялата процедура се забавя…, но в крайна сметка обявяват резултата. Животното е с наличие на антитела, но тъй като не се знае кога се е разболяло, се счита за заразно.

„От 3 години преследваме този глиган, имали сме срещи с него, но все се измъква. Животното може дори да е преболедувало чумата. Този път си намери майстора. Като първа слука за сезона е много добре, всички в дружината са доволни. Но популацията в цялото поповско сдружение е силно намаляла. Ние сме решили да стреляме само по възрастни глигани и приплоди. Майките ще съхраним, за да отгледат поколение…“ Това казва Найден Христов, който е председател на местната дружина от далечната 1995 година и е сред ветераните.

Снимки: СЛРБПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. Гадна работа! Да убиеш животинче е грях, било то глиган или заек! Убиеца, да си носи последсвията, ще му се върне в смърт в семейството! Да отнемеш живот е грях!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук