Мегалит край Долни Главанак е оприличаван на Стоунхендж

На 2 км от маджаровското село Долни Главанак се намира най-добре запазеният в България кромлех (от бретонски crom – кръг и lech – камък). Той е оприличаван на английския си събрат Стоунхендж, макар последният да е много по-голям.

Мегалитното съоръжение край Долни Главанак е датирано от ранножелязната епоха, в периода между VIII – VI век преди Христа, и представлява религиозен паметник, в който траките са извършвали различни обреди и ритуали.

Уникалното светилище е открито за света от археолога Георги Нехризов през 1998 г. То е изградено от няколко вертикални пирамидални каменни блокове със средна ширина 1 метър и височина 1,20 – 1,50 метра, образуващи кръг с диаметър около 10 метра. Въпреки грубата обработка обаче, блоковете имат приблизително еднаква форма – неправилен трапец с удебелена основа и сходни размери. Те са поставени директно върху скалата, без да са правени специални дупки, но са стабилни благодарение на формата си и плътното укрепване с по-малки камъни. Вертикалните скални отломъци в кромлеха са 15 на брой и са на разстояние един от друг на приблизително 75 – 90 см. На места, в промеждутъците между високите менхири (пак от бретонски: men – камък, и hir – дълъг, висок), има по-ниски мегалити, които се издигат на 20 – 30 см над земята.

Свидетелства за извършваните обредни действия са откритите части от глинени съдове, късове мазилка и метални предмети, концентрирани главно около каменните блокове. Смята се, че тракийското светилище е функционирало дълъг период от време. В него са се извършвали религиозни обреди дори и през късножелязната епоха, а единични находки доказват, че мястото е било почитано и през Средновековието.

Текстът е от рубриката на Областна администрация Хасково – „Любопитно от областта“, в която се разказват интересни истории от региона.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук