МЕБЕЛИ ОТ КОРЕНИ ПРЕДЛАГА МАЙСТОР НА ЗАНАЯТЧИЙСКИЯ ПАНАИР

Мебели от корени на дървета се предлагат на Панаира на занаятите в Димитровград, на площада пред спортна зала „Младост“. За поредното му издание, както писахме, пристигнаха 25 творци от няколко български града. Те представят дърворезби, изделия от вълна, накити, битови сувенири и др. Откриването направи днес Антония Иванова от „Звездица“, след водосвет от страна на отец Георги.

panairzanaqtiКоренопластиката е дело на майстор Александър Ангелов, от Пирдоп. По професия, той е строител, сега пенсионер. Близо 20 години държал нощен бар, но отскоро го дал под наем. С коренопластиката се занимава от 4 години.

Събирам корените по гори и покрай реки. Първата работа е да ги обелиш, след което се шлифоват, за да падне ликото. Трябва да съхне около година, за да можеш да работиш с него. Подбирам подходящия корен и започвам сглобката, за която ползвам метални винтове с контри. Тя ми отнема около седмица, казва Александър Ангелов.auto-banner

Според него, най-подходящи са корени от бук и дъб, добри са също от явор и акация. Вземат се открити живи корени. След една-две години те така и така изсъхват и пречат на дърветата. Като се отрежат, му помагат да се подмлади и да пуска нови.

В шатрата си на панаира в Димитровград занаятчията от Пирдоп е изложил столове, маси, пейки, цветарници, пана и др. Маса с 4 с стола, например, струва 1500 лева. Това е сравнително ниска цена за коренопластика, смята майсторът. Всеки не може да прави подобни произведения. На мен ми идва отвътре, допълва Александър Ангелов.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук