МВР подготвя мигрантски центрове в Любимец, Елхово и Малко Търново

контакти

Площадки за временни кризисни центрове от затворен тип в Любимец, Елхово и Малко Търново ще заработят при увеличен миграционен натиск по границата, според обществена поръчка на МВР. Това става ясно от изявление на зам.-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов, който уточнява, че няма да бъдат строени нови бежански лагери, каквато информация се появи по медиите.

Площадките се подготвят вследствие на приет през 2016 г. план на Министерски съвет – за действия при възникване на извънредна ситуация на увеличен миграционен натиск по границата на България с Турция. Те ще бъдат пуснати в експлоатация само тогава, когато е налице такъв миграционен натиск и тогава, когато този план бъде активиран. Това става с решение на Правителството, а планът се задейства след оценка на обстановката и решение за активиране на плана, обясни Ципов.  

В центровете ще се осъществява дейност по първоначална обработка на задържаните незаконно преминали лица, снемане на самоличност и други регистрации. Според зам.-министъра, целта е да бъдат разчистени площадки на териториите на МВР в Елхово, Малко Търново и Специализираният дом за временно настаняване на чужденци в Любимец. Средствата за подготовката им са европейски, по Фонд „Убежище, миграция и интеграция“, част от отпуснатите през 2016 г. от Европейската комисия 160 млн. евро. Срокът за приключване на дейностите проекта по е януари 2020 г.

Към настоящия момент МВР разполага с капацитета на двата специализирани дома за временно настаняване на чужденци, които се намират на територията на Бусманци и Любимец. Този капацитет е 700 места.

Другият вътрешен зам.-министър Милко Бернер се спря на планираните предстоящи дейности, свързани с подготовката на площадките в тези три района, където при необходимост ще бъдат разположени центрове. Те включват – изграждане ВиК, електроинсталация, пътна комуникация, изграждане на система за сигурност – видеонаблюдение, контролен пропускателен пункт, система за охрана. Бернер подчерта, че тези центрове ще бъдат оборудвани и обособени единствено когато се задейства планът за действие за справяне с евентуална миграционна криза. Ципов бе категоричен, че независимо от благоприятния за момента анализ, България трябва да е готова да посрещне евентуална нова миграционна вълна. Припомни, че през 2016 г. капацитетът на МВР и Държавната агенция за бежанците бе запълнен над 200%.

Обществената поръчка е с обща стойност 9 313 900 лв. без ДДС. Теренът в Любимец е с площ 15 392 кв. м., на мястото на съществуващия Транзитен център за бежанци. Предвижда се да бъде с капацитет за 1088 души, пише БГНЕС. Най-големият – за 1600 души, ще бъде в Елхово, посочва БТВ и съобщава за напрежение в граничните региони.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук