МВР В АКЦИЯ „ВАКАНЦИЯ“

Стартира традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя“. Тя е за ограничаване пътните инциденти с деца и юноши през рисковия за катастрофи период на лятната ваканция, информират от Областната дирекция на МВР в Хасково.

Според статистиката, до 14-годишна възраст най-често децата стават жертви като пешеходци. Децата и юношите от 10 до 17 години попадат в пътно-транспортни произшествия като водачи на велосипеди, мотоциклети и мотопеди; 15-17-годишните загиват и получават травми най-често като пътници в автомобили и на двуколесни превозни средства, управлявани от възрастни и младежи. През последните години е високо нивото на пътните инциденти с неправоспособни водачи, включително с непълнолетни юноши.

От началото на годината, на територията на област Хасково са станали 14 пътнотранспортни произшествия с деца, в които са ранени 16 малки участници в движението. При 4 от ПТП-та водачи на МПС са били деца, 6 са били пешеходци, а другите 6 са били пътници. Ранените деца и юноши  представляват близо 10,5 % от общия  брой на ранените при тежки катастрофи.

За летния период на миналата година, от 1 юни до 30 септември 2014 г., на територията на Областната дирекция на МВР, са възникнали 26 тежки ПТП с деца и юноши до 17-годишна възраст, при които има 1 загинало дете и 30 ранени деца и юноши до 17-годишна възраст. От всички ранени деца и юноши, при 8 от ПТП-та водачи на МПС са били деца, 2 са били пешеходци, а другите 20 са били пътници. Ранените деца и юноши  представляват близо 19.35 % от общия  брой на ранените при тежки пътни произшествия.

В хода на акция „Ваканция“, в цялата страна ще се извършва засилен превантивен контрол на местата с повишена опасност за пътни инциденти с деца и юноши. Акцент ще бъде поставен върху спазване ограниченията на скоростта, правила за отдаване на предимство на пешеходците, използване на колани, каски за моторите и други обезопасителни системи.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук