МБАЛ „Света Екатерина“ – стабилизирана. Картбланш за управителя д-р Матеев

контакти

През изминалата 2018 г. се запази започналата от 2016 г. тенденция да имаме счетоводни печалби и да не потъваме повече. Във финансово отношение болницата в Димитровград се стабилизира, което се надявам да продължи и през 2019 г. Това сподели в разговор д-р Матей Матеев – управител на МБАЛ „Света Екатерина“, заедно със заместника си д-р Валентин Палашев – завеждащ Отделението по анестезиология, и председателят на комисията по здравеопазване в Местния парламент д-р Вълчо Митрушев, завеждащ Отделението по образна диагностика, т. нар. Рентгеново отделение.

Известно напрежение се появи в края на септември миналата година, от информацията, че д-р Матеев поема управлението на Специализираната болница за активно лечение по онкология в Хасково, защото нямаше яснота дали ще продължи да бъде начело и на лечебното заведение в Димитровград. Заради деликатната ситуация, през ноември месец се провежда разширено съвещание на постоянната комисия „Здравеопазване и социални дейности“ в ОбС. За изхода от него, попитахме Гергана Кръстева – председател на ОбС – принципал на димитровградската МБАЛ, от думите на която стана ясно, че той има намерение да съвместява двете управления.

Изслушахме д-р Матеев, който ни увери, че заемането на двете длъжности по никакъв начин няма да повлияе на работата му, както я е вършел досега. Законът също позволява да заема две длъжности. Според мен, нещата в болницата са спокойни и към настоящия момент д-р Матеев си изпълнява задълженията както трябва. Бяхме уверени също, че в единодействие се работи с Медицинския център, както трябва да бъде, сподели Гергана Кръстева. Тя допълни, че неяснотите по този въпрос са изчистени и не е оправдано да се правят резки маневри, предвид тежкото състояние на болницата през годините и стартиралото подобрение.

Надявам се, че ще успея да съвместя двете работни места. В Димитровград ми е по-лесно, защото тук вече нещата са регулирани, изградени са правила и екип. В Хасково тепърва ще си изграждам екипа, сподели управителят и тук и там.

Плановете за 2019 г. в МБАЛ – Димитровград зависят от скоро публикувания анекс за договор, който трябва болницата да сключи със Здравната каса и Министерството на здравеопазването.

В анекса бе постигнато, че през септември, на 9-месечието, ако има надхвърлени лимити, ще могат да бъдат коригирани. Ако си изработил повече пари, които не са изплатени от касата, ще може да си ги получиш допълнително, като надлимитна дейност, поясни д-р Палашев. Такова нещо се прави за първи път и предстои да се види дали ще прпработи по-добре. В предните години проблемът идваше оттам, че лимитите бяха на тримесечие и не могат да се прехвърлят от едно тримесечие в друго, но зимата има повече болни, за разлика от лятото…

Към предишен период, персоналът в болницата не получаваше пълни възнаграждения, а остатъкът оставаше да се изплати в бъдеще време. За кратко, санитарите бяха на намален работен ден, когато имаше увеличение на минималната заплата. Сега няма такива проблеми, изчистени са и задължения към персонала, за което спомогна и рефинансиране на кредит на МБАЛ „Света Екатерина“, за който гарант е Община Димитровград. Същевременно, отново минималната заплата се увеличи, но от болницата коментираха, че ще направят всичко възможно да не се налагат корекции на заплати и работно време, каквито преди време предизвикаха недоволство. Допълниха, че при всички случаи, през 2018 г. заведението ще е счетоводно на печалба. Тя ще бъде в порядъка от 65 до 80 хил., а колко точно, ще стане ясно към март месец, когато се правят одитите.

Общите задължения, натрупани в по-ранните години, са около 3 млн. лева. По-важни са текущите – към доставчици, които са под 1 млн. и продължават да намаляват, поясни управителят. Голям проблем, според заместник-управителя, е, че не са повишени цените на клиничните пътеки, но минималната работна заплата скача – разходът се трупа, а приходът е ограничен. Един от вариантите е да бъде увеличен оборотът, но броят на пациентите е константна величина – около 6000 на година. Бе подчертано, междувременно, че болницата не е бюджетно предприятие, а търговско дружество и каквото изработи, това ще получи. Някои дори получават повече, ако са изработили повече.

В последните два месеца Нервно и Вътрешно отделение са пълни. Закупеният от Общината томограф е натоварен на максимум. За миналата година имаме 1226 изследвания – по 100 на месец, а 80% от болните са от Нервно отделение, които преди това трябваше да ходят до Хасково. Предстои реализирането на проекта за интелигентната телемедицина, покрай който се надяваме да получим нов дигитален и графичен ренгенов апарат. Това ще спомогне да подобрим диагностичната дейност, коментира д-р Митрушев.

В същото време, общинската болница има и социални функции и понякога се налага да хоспитализира пациенти, за които никой не плаща. Основен  проблем е и липсата на квалифицирани кадри, които са критично малко на пазара на труда и така ще бъде през следващите години. И не става дума само за млади, а за такива, от които младите ще се учат, подчертаха от управлението.

Част от решението са оптимизации и нововъведения, които текат в МБАЛ „Света Екатерина“. Предстои да бъде изграден нов център за Бърза помощ встрани от болницата, а на мястото му да се измести Детско отделение, както и други размествания, като това на ТЕЛК например – на първия етаж в Детско отделение. Предстои дигитализация в Ренгеново отделение, няма да има нужда от снимки и ще се пестят разходи, сподели д-р Митрушев. Има опция да се дигитализира лабораторията, стана ясно в разговора.

240 хил. лева са предвидени за МБАЛ „Света Екатерина“ от бюджета на Община Димитровград за 2019 г., изясни кметът Иво Димов при публичното обсъждане на финансовата рамка. По-малко е от миналата година, когато бюджетът бе 360 хил. лева, но ако се наложи – сумата ще бъде актуализирана през годината. Причината да не се прави сега е уверение, което е получил градоначалникът от Министерството на здравеопазването, че по програма за труднодостъпни и отдалечени болници, в която димитровградската МБАЛ участва за трета-четвърта година, отново ще получи финансиране.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук