МБАЛ „Света Екатерина“ на печалба за първи път от години, с обновена база

контакти

За първи път от много години насам МБАЛ „Света Екатерина“ е на финансова печалба в размер на около 50 хил. лева, което е показателно за добрата работа и функционирането на общинската болница. Знаете какво беше състоянието преди десетина години, когато бяхме на ръба да обявим фалит, с множество задължения, запорирани сметки. Удовлетворен съм, че успяхме да изправим на крака лечебното заведение, коментира при съвместен брифинг с управителя на болницата д-р Алдин Карагьозов кметът на Димитровград Иво Димов.

Изявлението им бе по повод поредната инвестиция – закупуването от Община Димитровград по проект „Интелигентна медицина” (SMART MED) на 50 нови, модерни и функционални легла за пациентите.

Подменяме старите над 40-годишни легла. Напълно обновени са те в основните Вътрешно и Нервно отделения. На другите места са в добро състояние и мога да кажа, че този проблем отпада, подчерта д-р Карагьозов. Той допълни, че за лабораторията оборудването вече е налично, част от него и монтирано, чака се внедряването на софтуера за нея. На много добро ниво сме и с останалата апаратура, заяви той.

Остава да осигурим стерлизизатора, което също е в процес и предстои. Сегашният е над 60-годишен и много ток харчи, добави Иво Димов. Той посочи още, че след въвеждане на нови решения, вече има спестявания от 60 хиляди киловата.

Остава да решим проблема с недостатъчното лекари, но и по него работим. Малко по малко започваме да правим така, че да влизат нови лекари и персонал, допълни кметът. Вече имаме трима специализанти, което от години не е ставало, две новозавършили сестри започнаха работа, други две са на стаж… Обновената база я имаме, остава другото, конкретизира управителят.

Междувременно, приключва ремонтът в двора на болницата, довършва се рампа, която ще бъде с нагряване, за да не се обледнява зимата, има нови паркоместа, поставят се и пейки. Въвежда се и нова организация за приема на пациенти, свързана с по-бързото вземане на изследвания, за да се пести време и да има по-малко нерви. Болницата въведе и нова услуга – за транспортиране на пациенти. За целта са осигурени две линейки, като се заплащат само разходите за гориво.

В бъдеще време надеждите са да се реализира проектът на Здравното министерство за нова сграда за Спешна помощ, което ще позволи изместването на Детско отделение в помещенията на сегашната Спешна помощ, за да бъде завършен процесът по реорганизациятая. Има и проект за външен асансьор, който ако се осъществи, няма да има преплитане на потоците в болницата.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук