Мая Манолова: 3.52 лева ще е цената на водата в Димитровград, от 1 януари

Освен лобизъм за ВиК дружествата, в новия закон няма защита и гаранции за потребителите, заяви председателят на „Изправи се.БГ“

контакти

Цената на водата в Димитровград ще стане 3.52 лева, считано от 1 януари 2021 г., което ще е поскъпване с 80%, спрямо сегашната от 1.82 лева. За селата също се получава драстично повишаване. От 1.14 лева на 2.4 лева, тъй като не плащат за пречистване. Това идва от присъединяването на общинското ВиК към Асоциация по ВиК – Хасково, коментира в Димитровград председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова, където се срещна с граждани, във връзка с предложения нов и действащия Закон за ВиК.

Нищо не печели Димитровград от присъединяването към Асоциацията. Повечето общини от област Хасково са се въздържали от идеята за повишаване на цената. Единствените подкрепили са областният управител и Община Минерални бани и въпреки че не е събрано мнозинство, КЕВР решава, че цената на водата ще се повиши. Същото решение взе и ВиК Асоциацията. Димитровград ще има цена от 3.52 лева, срещу никакви ангажименти за подобряване на качеството, за по-добро обслужване и по-добри показатели. Няма ангажименти и за цялата област Хасково, че населени места без вода, ще имат, коментира Манолова.

Не се проведе никакво обществено обсъждане, за преминаването на димитровградското Водно дружество към хасковското, което е недопустимо. Качеството на водата не е добро към момента, но поне е по-евтина. Съмнявам се, че след като се повиши, ще се подобри, коментира Ангел Маринов, който бе един от малкото граждани на срещата.

Според действащия закон, хората имат едно право – да плащат, без да се оплакват. Нямат право да обжалват цената, бизнес плановете и каквото решат държавата и КЕВР – това е, акцентира Мая Манолова.

Ситуацията става още по-сложна, заради Закона за ВиК, който регионалният министър представи за публично обсъждане. Този нов закон не решава нито един от проблемите, а създава нови. Един от тях е въвеждането на три такси за достъп. Хората, независимо дали ползват вода в даден имот, ще плащат такси за достъп до питейна вода, за канализация и пречистване. Тези такси нямат таван, не са включени в социалната поносимост на цената и отново е оставено на волята на държавата да решава какъв да бъде размерът. Настояхме този закон да бъде оттеглен и тези, които са го писали, да бъдат уволнени. В него, освен лобизъм за ВиК дружествата, няма никаква защита за потребителите, гаранции за качество и нормално водоподаване. С този закон и малкото останали общински ВиК-та ще бъдат одържавени. Хората са доволни от общинските ВиК, защото плащат по-ниска цена на водата, имат по-добро обслужване и контролират инвестициите. В противен случай, се включват към ВиК Холдинга, контролът се губи и за хората остава просто да плащат сметки, подчерта Манолова.

Тя допълни, че в предлагания нов закон промишлените потребители ще могат да сключват индивидуални договори, но гражданите няма да могат, ще бъдат при общите условия. Последните не е задължително да бъдат публикувани и не е ясно дали ще има гаранция, ако не ти подават вода или е с лошо качество, дали ще има отбив от цената. По думите й, ще бъдат въведени и специални дирекции за събиране на вземания, които по бърза процедура ще могат да осъдят длъжника, което е още една причина да се иска оттеглянето на законопроекта.

Дали действително цената на водата в Димитровград ще стане 3.52 лева още от 1 януари, или ще се намери възможност повишаването на бъде поетапно, както бе обяснено на едно от заседанията на Общинския съвет, предстои да се види.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук