Мая Манолова: Няма ги 32 млн. лв. в кеш от „златната локва“ на Капитан Андреево

Няма ги 32 млн. лв. в брой във фирмата, стопанисваща „златната локва“ на Граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Капитан Андреево“. Има ги само на хартия. Държавата съзнателно е абдикирала от своите ангажименти – и от фитосанитарния контрол, и от събирането на таксите за паркинг, и от събирането на сумите за дезинфекция на автомобилите на външна граница на Европейския съюз, каквато е границата ни с Турция.

Това заяви председателят на Комисията по ревизията Мая Манолова днес по време на заседанието на комисията, на което беше разгледана схемата с 32 млн. лв. във фирмата, стопанисваща пункта за дезинфекция на ГКПП „Капитан Андреево“.

От изказването на финансовия министър Асен Василев стана ясно, че сумата от 32 млн. лв., установена от НАП, е само на хартия, а в брой ги няма. Органите на НАП всеки ден, заедно с екип на МВР, ходят до граничния пункт, за да събират сумите за обезпечения, които фирмата дължи на държавната хазна.

Част от касовите апарати на фирмата изобщо не са били свързани с НАП, потвърдиха данъчните органи по време на изслушването.

До заседанието от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не бяха предоставили на Комисията по ревизията и договора, на базата на който частната фирма събира такси за дезинфекция.

По време на заседанието те предоставиха договора, от който стана ясно, че договорът не е безвъзмезден, както се твърдеше от тях, а е възмезден – чрез събиране на такса обслужване от частната фирма за паркиране, дезинфекция – 1-2 лв. на превозно средство, фитосанитарен контрол, паркиране – 10 евро на чуждестранен автомобили за дезинфекция.

Асен Василев посочи, че възлагането на дейностите на фирмата е трябвало да стане чрез обществена поръчка, но такава не е проведена.

От НАП потвърдиха, че от съществуването на фирмата до момента никога не й е правена данъчна ревизия.

Фирмата „Пи Еф Си“ се оказа с най-големи касови наличности – над 30 млн. лв. по документи, по счетоводни сметки Каса в лева и Каса във валута фирмата има над 30 млн. лв. декларирани. Беше пусната проверка от НАП за установяване дали тези пари ги има в наличност в касата. Първата проверка правена на фирмата. Парите все още не са предоставени за преглед и за преброяване и ние нямаме представа дали са налични или не, за момента са декларирани и налични по документи. До момента са обезпечени 1,5 млн. лв. от дължимите 32 млн. лв., посочи Асен Василев.

По отношение на паричния поток и по отношение на наличните средства, ние сме готови с броячни машини, които записват и номерата на банкнотите. Не са ни предоставили парите и сме готови да използваме различни техники, които няма да разкривам, с които допълнително да начислим задължения на фирмата, заяви зам.-изпълнителният директор на НАП Георги Димов.

Манолова припомни, че тя самата посети през месец юли 2021 г. ГКПП „Капитан Андреево“, където достъпът й до лабораторията на ГКПП-то е бил съзнателно препятстван. Държавните органи съзнателно са се оттеглили от контролните си функции там, а служителите на частния паркинг бяха организирани за саморазправа с мен и екипа ми, каза още Манолова.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук