Маската помага срещу мръсния въздух, ако е сертифицирана, според белодробен специалист

През октомври, ноември и началото на декември, без превишения в средноденонощната норма на праха в Димитровград

Все повече хора използват маски срещу мръсния въздух. Маските обаче могат да ни предпазят, само ако са сертифицирани. Това каза в „Сутрешния блок“ на БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев, началник на функционалното отделение към Медицинския институт към МВР.

Маската е индивидуално решение за някои елементи от замърсяването на въздуха, най-вече за т.нар. фини прахови частици. И те са решение само когато маската е сертифицирана. Защото маски има разнообразни, но само някои предпазват от възможността да влязат тези най-малки частици. И именно защото те са малки, всяка пролука, която има между маската и лицето, може да служи като място, от където да влязат тези частици. Тези маски имат пластина отгоре, която позволява много плътно да се прилепи към носа и имат два броя лентички, които дърпат отдолу и отгоре, обяснява белодробният специалист.

На маските пише винаги сертификацията за какъв тип прах са, добави той. Когато пише „FFP3“, това е европейският стандарт за защита от фини прахови частици. Такива маски обикновено се използват в строителството и в други дейности, където се генерира много прах, но когато имаме прах и в околната среда, могат да се ползват.

Докато транспортът е целогодишен проблем, битовото замърсяване е зимно време. За съжаление, една печка генерира между 13 и 15 пъти повече от един автомобил. Така че всъщност през зимата, когато в София се включат около 50 000 печки допълнително, това значи към 900 000 автомобила все едно са влезли допълнително. Удвояваме трафика. Това е причината през зимния период нивото на замърсяване да е толкова високо, смята д-р Симидчиев.

Докторът отбеляза, че зимно време и замърсяването, и инфекциите се увеличават и припомни, че по-високото ниво на замърсяване увеличава вероятността да бъдем атакувани от инфекции. Още от разговора с него – на следния линк.

През октомври, ноември и първите дни на декември, за Димитровград например, няма превишения на средноденонощната норма за фини прахови частици. Това сочат данните от ежедневния бюлетин на Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/, по данни от Автоматична измервателна станция /АИС/ „Раковски“ в града. През посочения период са регистрирани две отклонения  – средночасова норма на серен диоксид – на 15 октомври и 20 ноември…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук