Мария Габриел: Ще бъде внесено искане за освобождаване на Иван Гешев

Ще бъде внесено искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт. Това ще е първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство, заяви номинираната за премиер Мария Габриел в зала „Изток“ на Народното събрание, където дойде заедно с председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„Искаме България, която ясно отстоява своето място в ЕС и НАТО и решение на кризите и терзанията на българските граждани, изправям се с чувство на гордост и скромност, вие ме познавате“, заяви тя.

„Ключовата дума на днешните срещи е „диалог“ между групите, в краткосрочен и средносрочен план – диалог по приоритети. За да изпълним приоритетите, имаме нужда от работещо правителство, добави Габриел.

Тя заяви, че иска да изгради визия, наречена “Заедно за екипна България” с три цели – амбиции, авторитет и ангажимент.

Очерта и приоритети – приемане на България в еврозоната, план за изход от политическата и икономическата криза, стабилизиране на публичните финанси, приемане на бюджет на страната, правосъдна реформа с разделяне на КПКОНПИ, преодоляване на различни дефицити в държавата, подобряване на сигурността, преодоляване на битовата престъпност и войната по пътищата, модернизиране на армията и модернизация на стратегически сектори в страната, инвестиции за младите хора, иновации и преодоляване на регионалните различия:

„За мен е чест да споделя основните приоритети, които виждаме и които са цели за страната. На първо място – план за изход от политическата криза и работещо правителство, нормализация на работата на институциите. Второ – стабилизиране на публичните финанси и приемане на бюджета. Трето – правосъдна реформа, приемане на основните закони – механизъм за разследване на главния прокурор, реформи в КПКОНПИ и нейното разделяне на комисия с разследващи функции и комисия по отнемане на незаконно придобито имущество. Нещата дори не трябва да спират до тук, а да се стигне и до конституционна реформа“, подчерта Габриел.

Източник: БНРПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук