Мантинела на кръстовището на пътя Хасково – Димитровград иска регионалният министър

Член на Управителния съвет хвърчи от АПИ заради поръчката за временен светофар

контакти

Личното ми мнение е, че там трябва да има мантинела. Не трябва да се позволява навлизане в насрещното платно на една главна транспортна артерия. Това заяви регионалният министър Андрей Цеков по отношение на кръстовището на пътя Хасково – Димитровград, между бирената фабрика и новите магазини, след въпрос от парламентарната трибуна на народния представител Георги Георгиев.

Депутатът обясни за недоволството срещу временния светофар и близо 500-те хил. лева, заложени в поръчката за изграждането му, както и тапите от автомобили, които би предизвикал в летния период. Георгиев смята, че второ кръгово на този път, каквото е планирано, след първото, по средата на пътя между двата града, е неразумно. Трябва да има мантинела, каза той, която по думите му, ще струва около 40 хил. лева с ДДС и ще облекчи трафика.

Министърът подчерта, че лично той е разпоредил на 6 февруари поръчката за светофара да бъде прекратена, след като е бил запознат с казуса и от други народни представители.

Направихме проверка и установихме, че е взето едно абсолютно нецелесъобразно и финансово необосновано решение за изграждане на въпросния светофар, акцентира министър Цеков.

В следващите месеци ще се приложат краткосрочни мерки, с които ще се осигури безопасното движение на посоченото кръстовище. Това отговориха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) преди малко повече от седмица. Обоснованото ни предложение бе, че ще се поставя мантинела. Така обаче не се отговаря на въпроса дали на посоченото място ще има кръгово кръстовище, което е част от инвестиционната програма на АПИ за периода 2023-2026 г. Оказва се, че и самият министър още не може да отговори на този въпрос.

Що се касае за проекта за кръгово, такъв проект е предмет на обсъждане. Назначили сме съвместна работна група с Държавната агенция по пътна безопасност, така че този инвестиционен проект дали ще се реализира за кръговото, ще мога да ви отговоря след около месец, заяви Андрей Цеков.

Обществената поръчка за временния светофар бе обявена от Областно пътно управление – Хасково на 9 януари и прекратена на 6 февруари. От думите на Цеков обаче стана ясно, че от управлението в АПИ имало нареждане за поръчката.

Конкретният случай не е просто инициатива, поне това, което установих, само на Областно пътно управление  – Хасково. Санкциониран е член на Управителния съвет, който член е освободен, каза регионалният министър.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук