МАЛШАНС: ТРУСЪТ ПРОВАЛИ РИБОЛОВА ПРИ ОТКРИВАНЕТО НА СЕЗОНА

Малшанс споходи любителите риболовци в първия ден след забраната. По обяд удари земетресение, което оказа негативно влияние върху кълването. Забраната бе в сила от 14 април до 23 май, съгласно заповед на министъра на земеделието и храните.

Днес беше слаба работа. Отидох на Марица рано, но нямах много слука. Трусът се усети яко и стресира рибата. Хванах към 15-тина мрени. Имаше много колеги по целия бряг, но и при тях нямаше много успех, коментира 68-годишният димитровградчанин Иван Ангелов. По реките е малко по-добро положението, но по язовирите земетресението оказва много по-негативен ефект. След него трябва да се изчака минимум 24 часа, за да се успокои рибата. Хубаво е да бъде и пълномуние, каза още той.

Рибари коментират, че е трябвало забраната продължи още известно време. Според тях, рибата не си е хвърлила още хайвера. От Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури опровергаха тази информация. Пиарът на ИАРА Ани Брезоева коментира, че са направени нужните обследвания на водоеми в страната, след което се е преценило, че няма нужда от удължаване на забраната. Възмжно е на определени водни обекти да има закъснение при хвърлянето на хайвера, но в никакъв случай това не е масово. От друга страна, понякога се касае и за определени екземпляри, които по-дълго търсят място за хвърлянето, каза тя. Брезоева посочи, че зимата е била топла, което е причина за по-ранното развитие на процесите.  

На снимката: Иван Ангелов тъкмо се връща от риболов на Марица  Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук