МАЛЦИНА СА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПО СТАРИ МЕРКИ И ТЕГЛИЛКИ

На пръстите на едната ръка се броят специалистите по старинни мерки и теглилки. Причината за това е, че се обръща по-голямо внимание на етнографската значимост на обектите. Нашата цел е да разчупим това статукво към историческата метрология, коментира директорът на Историческия музей в Полски Тръмбеш Христо Харитонов. Той бе вчера в Димитровград да открие изложбата „Мерки и теглилки“, подредбата на чиято експозиция ръководи.

Директорът коментира още, че метрологията от миналото намира приложение във всекидневния живот. За ориентация хората казват, например – „на един хвърлей с камък“, „на една ръка разстояние“, „ден път с кон“ и т. н. В живота се използват такива мерки, останали от време оно. Разликата е, че тогава са били унифицирани измерители.

Откриването премина с представяне на експонатите и размяна на подаръци. Христо Харитонов подари на димитровградския музей сборник от проведена конференция в Полски Тръмбеш, комплект със снимки от честването на 60-годишнината на бригадирското движение, комплект монети с нумизматична стойност. Директорът на нашия музей също подари на госта сборника „Светът на българина през XX век“ от проведена конференция, както и други дарове.

Общо 260 експоната от древността до съвремието бяха показани в изложбата – везни, кантари, бурета, бъклици, шиници, стъкленици…Историческият музей в Димитровград участва също със свои, част от фонда. Мерките и теглилките ще останат до края на годината в Димитровград.  Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук