МАЛЦИНА ВИДЯХА АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ В ЯБЪЛКОВО, ВЛАСТТА ЛИПСВА

контакти

Малцина ябълковци и гости дойдоха да видят възстановката на Априлското въстание в димитровградското село. Събралите се на площада се брояха на пръсти. Повечето от тях бяха хора, свързани със събитието. Единствен представител на властта бе заместник-кметът Росен Кузев. Други нямаше дали заради изострената политическа обстановка в страната, отпускарския сезон…или някаква друга причина.

В Ябълково честваха за 15-ти път Ден на славянското единство. Посветен през тази година на 135 години от Освобождението на България от турско робство. Програмата започна с възстановката на Априлското въстание. Осъществиха я самодейци от брациговското читалище „Васил Петлешков“. Хората поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на Васил Левски, след което програмата продължи в читалището. В салона също имаше много празни места. Сред официалните гости бе Станислава Домбровска, правнучка на пан/граф Станислав Домбровски. Той пристига през 1870 г. в тогавашното Алмали /дн. Ябълково/ при строежа на Барон-Хоршовата железница.

Моят прадядо е бил не само полски, но и български революционер. В Полша се борил срещу руския царизъм, а в България – срещу Османската империя. Интересно е обаче, че той извършва невероятен подвиг, включвайки се в редиците на руската армия в борбата и срещу турските поробители. Оставил е костите си по тези земи, каза Станислава Домбровска. 

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук