Малките населени места – приоритетни в бюджета на Димитровград за 2021 година

За първи път са предвидени средства за подпомагане на свободните артисти в общината

контакти

Бюджетът на Община Димитровград за 2021 г. ще е истинско предизвикателство. Той ще е насочен до голяма степен към малките населени места и кварталите, както акцентирах и в началото на мандата. Ще продължим да се придържаме към стриктната финансова дисциплина, да харчим толкова колкото имаме. Това сподели кметът Иво Димов при публичното обсъждане на общинския проектобюджет в зала „Гроссето“, в представянето на който се включи и старши експертът във финансовия отдел Галя Делчева.

Заложеният бюджетът за тази година е, както писахме, рекорден – 54 221 085 лв. 28 364 070 лв. са приходите за делегирани от държавата дейности и 25 857 015 лв. от планираните общински приходи. Проектобюджетът за 2021 г. има 22% ръст спрямо този за 2020 г. /44 313 177лв./. Основно увеличението се дължи  на увеличените държавни трансфери, които са средно с 17% по-високи спрямо същите за предходната година, както и на реализирания в края на 2020 г. преходен остатък.

Най-много средства от общинския бюджет ще бъдат отделени за образованието в общината – 21 545 153 лв. От тях, 60 хил. лв. са предвидени за шест от големите училища в общината, които ще могат да кандидатстват за финансиране от по 10 хил. лв. за разработване на иновативни технологии, които да внедрят в образователния процес.

За здравеопазване се предвиждат 1 041 003 лв. и 3 900 406 лв. за социално осигуряване, подпомагане и грижи. В разходите за култура и спорт се отделят 3 312 681 лв., като от тях за първи път са предвидени средства за подпомагане на свободните артисти в общината.

Планираният размер на инвестиционната програма на Общината за 2021 година е 16 758 971 лв. С тези средства са предвижда да бъдат извършвани ремонти на улици и благоустрояване както в градската среда, така и по кварталите и малките населени места. По-важни акценти от инвестиционната програма са ремонт на бул. „Г. С. Раковски” в участък от ул. „Гоце Делчев”, реконструкция на бул. „Стефан Стамболов” от мост над река Марица, ремонт на една от основните улици в с. Крепост, основен ремонт на ул. „Пеню Хасърджиев”и ул. „Иван Катъров” в  гр. Меричлери, основен ремонт на улици в кв. „Черноконево“, ремонт на общински пътища на територията на община Димитровград, основен ремонт на фасада на сградата на Дневен център за деца с увреждания  и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, укрепване и възстановяване на моста над р. Марица.

И през 2021 година ще продължи изпълнението на проекти със средства от Европейския съюз, сред които изграждане на Център за временно настаняване, благоустрояване и реконструкция на парк Марица, основно обновяване на Драматичен театър „Апостол Карамитев”, реставрация и ремонт на Културен дом „Химик”. Ще продължи и изпълнението на проекта за подобряване на качеството на атмосферния въздух, чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление, както и други проекти, които общината спечели и реализира от 2020 г.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук