Маларията – сериозен проблем за Димитровград в първите му години. Как са се справили?

Борбата с маларията се оказва най-сериозният здравен проблем, както и хигиената, като цяло, когато започва строителството на Димитровград. Как са се справили тогава, описват в кратък разказ от Историческия музей. Той е публикуван на фейсбук страницата му, с който честитят вече отминалия празник на лекари, сестри, акушери, санитари и всички, които се грижат за здравето ни. В него припомнят за д-р Елена Кедринска – малариолог от Пловдив, командирована в бригада „Млада гвардия” през 1948 г…

И да погледнем назад в миналото на Димитровград, за да си спомним за д-р Елена Кедринска, която има изключителни заслуги за ликвидиране на маларията в нашия град.

Когато започва строителството на Димитровград, един от най-наболелите проблеми е свързан със хигиената на града. Обичайните за района многобройни блата осеяни с комари, се допълват от прах през лятото и кал през пролетта и есента. Борбата с маларията се оказва най-сериозният здравен проблем.

В редица документи от онова време често се отчита необходимостта съществуващите край р. Марица блата да бъдат отводнявани или засипвани, препоръчва се петролизиране и почистване на застоялите води и пръскане с препарати, за да се предотврати разпространението на зарази и болести. МНЗ* дори обявява новостроящия се град за силно маларичен район. Голям здравен проблем е и дизентерията. През 1951 г. Димитровград е изправен пред тежка епидемия от дизентерия. Изграждането на града и изискванията на градоустройствената хигиена и борбата със заразните болести налагат откриването на Санепидстанцията /Санитарно епидемична станция/.

Изключително голям принос за ликвидиране на маларията има д-р Елена Кедринска – малариолог от гр. Пловдив, командирована в бригада „Млада гвардия” през 1948 г. След като получава помощ от кмета Петър Парапанов и от щаба на бригадата, които й осигуряват хора, тя започва обезпаразитяване на р. Марица в диаметър 30 км. около града. Лично се включва в пръскането с петрол на водната повърхност, гъмжаща от личинките на комарите, и в дренирането на блата и локви. През 1949 г. МНЗ изпраща препарата ДДТ* и отново, под личното ръководство и наблюдение на Кедринска, започва пръскане първо на бригадирските лагери, след това на работническите общежития и квартири и най-накрая на частните жилища. Постепенно изчезват комарите и всички други паразити, а с тях и маларията. Заболяванията от малария сред местното население стават единични.

Снимка: Обезпаразитяване на блата край река Марица. Най-вляво е д-р Елена Кедринска

*МНЗ – Министерство на народното здраве

*ДДТ – дихлоро-дифенил-трихлороетанПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук