Макет на Димитровград, през погледа на децата, представиха в библиотеката

Макет на Димитровград, изработен от деца и гости на града през лятната ваканция, бе представен днес в Градска библиотека „Пеньо Пенев“.

Това е градът, пречупен през призмата на нашите малки приятели, в които са вплетени и идеи за бъдещето. В изработването се включиха около 50 деца, целият екип на библиотеката, родители, заяви при представянето директорът на библиотеката Валентина Терзиева. На него присъстваха заместник-кметът на Димитровград Яшо Минков и главният архитект на общината Елисавета Георгиева.

Повече за макета каза главният библиотекар Светла Билярска, която ръководи процеса на осъществяването му. Той е като подарък за празника на Димитровград. Децата донесоха 400 кутийки, най-различна големина, 230 сгради сътворихме, 10 метра улици, улично осветление, осигурихме вода за течащата река Марица… Използвахме 3 кг лепило, 10 пръчки силикон, 200 листа цветна хартия. Над 100 часа е общо вложеният труд, обясни Билярска.

Макетът на Димитровград е разположен на 6 кв. м., изработен изцяло от рециклирани материали като хартия и пластмаса. Създателите му са се постарали в него да намерят място почти всички уникални сгради и забележителности, сред които сградата на Oбщината, парк „Пеньо Пенев”, централната градска част с колонадата на бул. „България”, площад „Поезия” и др. В него могат да се видят още предприятия, жп гарата, основните пътни артерии и дори част от успешно реализираните общински проекти с европейско финансиране.

Символично, от 18 бутилки е изработен и анти ковид щит, за временно ползване, както са поискали малките майстори.

Моделът е разположен в Детския отдел, където може да бъде разгледан. Преди представянето му, в библиотеката бяха представени отбрани книги с автографи на видни личности, от фонда й.

Книгите са дарявани или закупувани от културната институция през годините. Сред авторите на автографи има двама президенти, бивши министри и величия от социалистическото минало, историци, академици, писатели и творци.

Специално място в изложбата е отредено на книгите с автографи на носители на националната и международната литературни награди „Пеньо Пенев”, както и на творци от Димитровград и общината. В изложбата присъстват както личности от България, така и чуждестранни гости, посещавали библиотеката.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук