„Македония в карикатури“ за първи път в България

контакти

За първи път в България изложбата „Македония в карикатури“ се представя в Хасково. Това съобщиха от Общината, която заедно с галерия „Форум“, са първите домакини на уникалната експозиция.

Автор на творбите е Александър Божинов, определян от критиката и публиката като баща на българската сатирична политическа карикатура. Експозицията се осъществява със съдействието на Институт за културно наследство България – Италия. Всички карикатури са рисувани и представяни през 1930 г., посветени са на исторически събития, характеризиращи десетилетието след Първата световна война, когато България изживява краха на идеята за национално обединение. Характерното за карикатурите на Александър Божинов е това, че под всяка провокативна графика той поставя свой текст с коментар.

Снощи първата изложба на Александър Божинов беше открита от председателя на Институт за културно наследство България – Италия Мариела Павлова. Партньори по проекта са Университетът по библиотекознание и Институтът за стратегически идеи и анализи.

„Всички проекти, които УниБИТ през тази и следващата година ще реализира в областта на културно историческото наследство на България, ще започват от Хасково“, съобщи Мариела Павлова.

Тя подчерта, че партньорството с Община Хасково и в частност с галерия „Форум“ е изключително ползотворно и именно за това първа хасковската публика ще се наслаждава на културните проекти на Институт за културно наследство България-Италия и УниБИТ.

Изложбата „Македония в карикатури“ на Александър Божинов ще остане в галерия „Форум“ до края на месец февруари.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук