Македония вече е Северна

Със 153 гласа „за”, 146 „против” и един „въздържал се” гръцкият парламент ратифицира договора за името на Македония.

Споразумението подкрепиха 145 депутати от СИРИЗА плюс още осем народни представители. За да бъде ратифициран договорът, беше достатъчно мнозинството в гръцкия парламент да гласува „за”. Преди вота обаче премиерът Алексис Ципрас постави цел – минимум 151 гласа.

„Преспанският договор е историческа стъпка не само за двете страни, но и за по-широкия регион и за цяла Европа. Защото той установява отношения на приятелство, сътрудничество и стабилност в обстановка на постоянна дестабилизация по целия свят. Ратификацията е патриотическа задача. И мнозинството в парламента ще отговори позитивно на тази задача, оставяйки настрана политическите различия и тесните партийни интереси”, посочи Ципрас преди гласуването.

С ратифицирането на Преспанското споразумение, което беше подписано между Атина и Скопие на 17 юни, се отваря пътят на Македония към членство в НАТО, а на по-късен етап и към Европейския съюз.

По силата на споразумението Република Македония ще промени името си на Република Северна Македония. Конституционните промени в страната бяха приети от македонския парламент по-рано този месец.

Източник: бТВПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук