Лятото на 2022-ра е най-горещото в историята на Европа

Тази година лятото е било най-горещото, регистрирано някога в Европа, съобщи Европейската служба за наблюдение на климата Коперник, цитирана от Politico и Информационна агенция „Фокус“.

Средната температура в Европа е била най-високата в историята както за цялото лято – от юни до август, така и за месец август, според данни, публикувани от службата.

Летните температури изпревариха лятото на 2021 г. с разлика от 0,4 градуса по Целзий; месец август беше с 0,8C по-горещ от 2018 г.

Месец август също беше като цяло „много по-сух от средното в голяма част от Западна и части от Източна Европа“, но „по-влажен от средното в по-голямата част от Скандинавия и части от Южна и Югоизточна Европа“, според Коперник.

„Интензивна поредица от горещи вълни в цяла Европа, съчетана с необичайно сухите условия, доведоха до лято на екстремни условия с рекорди по отношение на температура, суша и пожарна активност в много части на Европа“, заяви Фрея Вамборг, старши учен в службата, посочвайки, че предишният летен температурен рекорд в Европа е само на една година.

В световен мащаб месец август беше третият най-топъл август в историята, със средна температура с 0,3C по-висока от средната за 1991-2020 г. за месеца

Последните седем години бяха най-горещите години, регистрирани някога, според данни, публикувани от Коперник през януари.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук