Лятото настъпва най-рано от 228 години насам

контакти

Малко преди полунощ на 20 юни у нас ще дойде астрономическото лято. Това ще стане тази вечер в 23.50 часа, когато е лятното слънцестоене на нашите георгафски дължини.

Интересното е, че тази година отбелязваме най-ранното настъпване на лятото за последните 228 години. Това е най-ранното слънцестоене от 1796 г., когато то е дошло в 20:45 часа местно време на 20 юни.

Въпреки че астрономическото лято настъпва след часове, горещините в страната започнаха преди доста дни. Днес например максималните температури на места в страната могат да достигнат 40 градуса. В следващите поне две седмици няма изгледи за захлаждане…

Началото на лятото бележи най-дългият ден и най-късата нощ. Продължителността на двата съседни дни – 20 и 21 юни, ще бъде практически еднаква, с разлика по-малка от секунда.

Лятото е най-дългият сезон в годината, който продължава 93 дни, 15 часа и 52 минути, като приключва в 15:43 ч. източноевропейско време на 22 септември, по време на есенното равноденствие.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук