Лятното или зимното часово време да предпочетем – това е въпросът

контакти

Около 80% от хората искат да отпадне смяната на часа и по тази тема, явно, няма какво да се коментира. Сега въпросите са дали да предпочетем лятното или зимното часово време, както и от кога да стане това. Коментар по тях, в сутрешния блок на БНТ, направи вицепремиерът Томислав Дончев.

Според мен, до голяма степен отговорът е предпоставен. Огромна част от гражданите са против смяната на времето. Съществуват нюанси кое време да изберем, но и това е до голяма степен предпоставено. Има консенсус, че е редно да е лятното. Трети момент е от кога да стане. Смели са предложенията да бъде от пролетта на следващата година, което според мен е напълно възможно. Смятам, че не е особена сложност да се смени актът, с който се урежда този въпрос, сподели Дончев.

Вицепремиерът допълни, че няма нужда да се прави референдум по въпроса за смяната на часа. Редно е обаче да се направи по-представително проучване и широка дискусия със специалисти и представители на академичната общност. Какво каза още той по тази и други теми, вижте тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. Според мене е редно да се върне нормалното – астрономическо време, което по инерция някои наричат зимно (има астрономическо и лятно време). Вярно е, че досега през по-голямата част от годината – 7 месеца завъртането на стрелките с 1 час напред ни дава повече светли часове в следобедната част на деня, но пък през март и октомври се съмва по-късно. Ако това време остане и през петте зимни месеци, това означава, че децата ни сутрин ще ходят по тъмно на училище – светлата част ще започва почти в 9 часа, при положение, че ще се мръква пак около 17 ч. Не зная какви толкова големи ползи се отчитат от 1-2 часа малко по-светло време, при положение,че векове народите ни са живели по законите на времето, съобразно географското ни разположение. Редно е да се възстанови това истинско астрономическо време и повече да не се пипа.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук