Лют спор в Общинския съвет за пенсионерските клубове

Превърнали ги в партийни организации… В това било разковничето

контакти

Лют спор в Общински съвет – Димитровград предизвика точка, за създаване на временна комисия, която да обследва дейността, начина и финансиране на клубовете на хората от третата възраст. Тя бе внесена от общинския съветник от коалиция „Движение заедно за промяна“ Стоянка Йовова.

При разискванията имаше множество подвиквания, ръкопляскания и язвителни коментари по странични теми, които наложиха заседанието да бъде прекъсвано за кратко на няколко пъти от председателя Гергана Кръстева, за да се прекрати говорилнята.

В началото на продължилите близо час разпалени дебати кметът Иво Димов бе несъгласен, че се изисква оптимизиране дейността на клубовете, защото му изглеждало като желание за закриване.

Не искам да се закриват клубове, а да помогнем за по-достоен живот и развитие на повече социални дейности в клубовете. Уредниците им получават заплати, както и бонуси, но работата им е само да организират по няколко банкета, защото повечето работа я вършат председателите. Получих обаждане от клубове от села, които казват, че в тях има само по две-три жени и цял ден климатиците са включени. Желанието ни е да има повече ангажименти, а не само да играят карти и да пеят 5-6 жени два-три пъти в седмицата, след което да си получават заплати, коментира Йовова.

Гражданите имат право да знаят къде отиват публичните средства. Всички искаме яснота, да отидем и да видим как работят клубовете, сподели представителят на коалицията Калинка Монев.

Кметът Димов подчерта, че подкрепя създаването на комисия, тъй като според него няма нищо скрито. Не се съгласи обаче, че няма яснота за финансите, защото те са публични. Описани са в бюджета, гласуван от ОбС и качен на сайта на Община Димитровград. Затова не мога да разбера какво ви притеснява, посочи той, като уточни, че ангажиментите на председателите и уредниците са ясно разписани от години.

Измества се темата, от хората в неравностойно положение към пенсионерите. В Димитровград пенсионерите са пренебрегнати не от Общината или Държавата, а от обществото, което си затваря очите и за хората в неравностойно положение, коментира Стефан Димитров от „Движение заедно за промяна“.

Тези пенсионерски клубове ги направихте на партийни клубове, засрамете се! Това коментира Стоянка Йовова, след което разпаленият дебат премина в друга фаза.

Какви партийни клубове? Изплюхте камъчето защо искате комисия. Явно, идеята не е за дейностите, организацията и разходите. Тук разковничето е да проверим каква партийна дейност се извършва и ако може да направим така, че да няма, заключи кметът.

Позицията на групата на БСП представи Сашо Спасов. Ако някой има намерение да закрива клубовете, ние сме против. Нека да изчистим въпроса. Ще гледаме дали има политика или искаме да помагаме на хората в третата възраст? Ние подкрепяме комисията, ако е за създаване на условия за по-добър живот, заяви Спасов.

След това думата бе дадена на представители на клубове. Те рязко възразиха, че само играят карти и пеят. Препоръчаха, преди да се дават оценки, да се проверят нещата по места. Срамуваме се, че се говорят нелепости от трибуната на Общинския съвет, бяха сред коментарите. Допълниха още, че за много от заниманията отделят от личните си средства и настояха, че в клубовете има много интелигентни хора, които могат сами да организират ежедневието си.

Съветници признаха, че заседанието, в тази си част, се е превърнало във фарс и добре, че се гласува прекратяване на дебатите…

Иначе самата комисия е в състав от 7 члена, като от тях 6 са общински съветници и един – представител на администрацията. От страна на ОбС: Стоянка Йовова – председател, членове – Димитър Желязков, Пламен Панев, Донка Атанасова, Асен Самуилов, Златко Костов. Доколкото се разбра, те ще обикалят пенсионерските клубове, след което ще изготвят доклад за резултатите от проверката.

Още от дебата, по тази и други теми, вижте във видеото, от ТВ – Димитровград

Публикувахте от Росен Тодоров Тодоров в Сряда, 26 февруари 2020 г.

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук