Любопитно: Уловиха рекордно голяма слънчевка, за световен рекорд

Слънчевата риба стана обичаен обитател на водоемите ни. Слънчевката, както я наричат рибарите, е напаст и голям дразнител, тъй като постоянно кълве и сваля стръвта. Обичайно, размерът й е малък, най-много до педя. Ето обаче, че в САЩ са хванали истински гигант.

В езерото Хавасу в щата Аризона е уловена слънчева риба, с тегло почти 3 кг. Това дори и за критериите на янките е страхотно постижение, което достигна до медиите и доби известност. Взети са нужните мерки и е предоставена информация до Световната асоциация по спортен риболов IGFA. Въпрос на формалност е да обявят слънчевата риба за световен рекорд, информира Съюзът на ловците и риболовците в България (СЛРБ).

Слънчевата риба (Lepomis gibbosus) е типичен обитател на затворените водоеми в Северна Америка. Тя нараства докъм килограм и дори влиза в разчетите на рибовъди, понеже намира добър пазар по рибарските магазини. Заради пословичната си лакомия във фермите, бързо трупа маса.

Слънчевката е пренесена от Северна Америка в Европа някъде към края на XIX, за да я отглеждат в аквариуми. Попаднала обаче в дивата среда по водоеми, първо във Франция, бързо се приспособила, а след това започнала да превзема все нови и нови територии в цяла Европа.

В днешни дни я има навсякъде и изобщо не е сред любимите риби, понеже, освен че не расте много, нанася и щети с изяждането на хайвера на ценните риби. Остава това, че някои я използват като стръв за по-солидни хищници.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук