Любопитно: Първият апарат за планетариум е сглобен в Димитровград

В НАОП „Джордано Бруно“ продължават да се провеждат занятия, предстои и дигитализация

контакти

Първият планетариум на Балканския полуостров и втората Астрономическа обсерватория в България отваря врати на 24 май 1962 г. Комплексът се намира в Димитровград и носи името на италианския философ, астроном, математик Джордано Бруно.

Историята за изграждането му води началото си от 1959 година, когато димитровградчани решават да построят планетариум. С реализирането на проекта се заема архитект Милко Миланов, проектант и на парк ,,Вапцаров“, където е изграден и комплексът.

До откриването му обаче не се стига лесно. Апаратурата, която е поръчана и трябва да бъде монтирана, така и не пристига. Затова архитект Миланов се заема с проектиране и конструиране на самия апарат – планетариум. Произведеният от него планетариум-апарат става и първият изработен в страната. Заедно с учителя Владимир Харалампиев изработват и телескоп система „Нютон”, с диаметър 20 сантиметра. По този начин през пролетта на 1962 година монтажът е завършен и на 24 май тържествено e открита Астрономическата обсерватория. В нея е позициониран първият планетариум в страната, на име ,,Джордано Бруно“ и втората обсерватория в България, разкрита само една година след тази в град Стара Загора.

Астрономическата обсерватория и планетариум бележи началото и на втората сеизмична станция в България. Тя е създадена при строежа й, след среща на архитект Миланов с професор Христосков, от Института по сеизмология към БАН. Сеизмографът е поставен под звездната зала.

Надграждането продължава и през 1972 г. старият планетариум на архитект Миланов е демонтиран. На негово място е поставен планетариум „Цайс”, в който обсерваторията е оборудвана с нови, модерни за времето си телескопи. През 1975 година за звездната зала е доставен проектор „Звезден дъжд“, а през 1981 година от САЩ е закупен „Хелиос планетариум“. Година след това, през 1982 г., е монтиран проектор „Слънчева система“. През 1987 г. Народната астрономическа обсерватория и планетариум /НАОП/ „Джордано Бруно” е удостоена с орден „Кирил и Методий” – трета степен.

Днес в НАОП „Джордано Бруно“ продължават да се провеждат занятия и кръжоци. Стаите са оборудвани с глобуси, звездни карти и други пособия, помагащи за усвояването на материала. През 2020 г. Министерството на образованието и науката (МОН) одобри проект за реконструкцията на комплекса в Димитровград. До края на годината се очаква да бъде готов дигитален планетариум, чрез който със специален софтуер ще бъде показван детайлен образ на небесните тела, а движението им ще бъде анимирано.

Текстът и снимките са от Областната управа, част от поредицата за любопитни факти и интересни места от региона на ХасковоПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук