Любопитно за 8 март

Честит празник на всички дами! Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март, когато има много цветя, усмивки и комплименти за нежния пол. Това е добър повод да си припомним откъде тръгва празникът, както и някои любопитни факти в историята му.

Някои считат, че този ден се отбелязва главно в страните от Източна Европа и Русия. Не е вярно. Денят на жената се почита в много страни по света. Някои дори са го обявили за официален празник, на който не се работи. Така е в Албания, Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Казахстан, Китай, Киргизстан, Куба, Северна Македония, Молдова, Монголия, Полша, Таджикистан, Украйна, Узбекистан, Виетнам и още няколко. В други, като  България, Камерун, Хърватия, Румъния, Черна гора, Босна и Херцеговина, Сърбия, Чили – денят не е официален празник, но се чества.

На 8-ми март 1857 г. е първата голяма проява на жени работнички в Ню Йорк, които излизат на протест срещу лошите трудови условия. Две години след това е създаден първият женски работнически синдикат. Най-известният и масов протест на жени е през 1908 г. в Ню Йорк, в който участничките са 15 000. Основните им искания са за по-малък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване.

Жени слагат началото и на Революцията в Русия. Тя де факто започва с демонстрации на жените. На 8 март 1917 г. работнички в Петроград /днес Санкт Петербург/ излизат на протест срещу глада, царизма и войната.

Три години по-късно участнички във Втората международна конференция на жените–комунистки предлагат  датата да се обяви за официален неработен ден на жените в Съветския съюз.

За първи път Ден на жената се отбелязва на 23 февруари 1909 г. в САЩ по идея на Американската социалистическа партия, но за основоположник на празника  се смята германката Клара Цеткин. На международната конференция на жените социалисти в Копенхаген, на 27 август 1910 г. тя предлага честването на такъв ден. Идеята става реалност през 1911 г. най-напред в Германия, Швейцария, Дания и Австрия. През 1913 г празникът се отбелязва и в Русия и Франция. През 1914 г. честването на Деня на жената във всички страни става на датата 8-ми март.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук