Лъвска трагедия в зоопарка: Майка отхвърли малките си, не оцеляха

контакти

Лъвицата в зоологическа градина „Кенана“ в Хасково роди две лъвчета, но ги отхвърли и не оцеляха, става ясно от информация на Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/, която изпрати на място експерти по биоразнобразие. В Инспекцията получават сигнал за спешен случай за това на 2 май, който се оказва с трагичен изход.  

Двете лъвчета са родени на 30 април и 1 май.Това е първо раждане за лъвицата и вероятно поради тази причина, тя ги е отхвърлила и не е проявила майчински инстинкт. Поради влошаване състоянието на малките, на 2 май сутринта те са били приети във Ветеринарна клиника „Арена вет“ в Димитровград, с която зоопаркът има сключен договор за ветеринарно-медицинско обслужване на животните. Ветеринарният лекар е констатирал, че животните са в хипотермичен шок, с  телесна температура под 32 градуса. След пристигане в клиниката, новородените са поставени в кислородна камера и въпреки, че са предприети всички процедури по спасяване на живота им, двете лъвчета умират, поясняват от РИОСВ.

Оттам поясняват, че грижата за животните в зоологическата градина е задължение на собственика – Община Хасково. Съобщават още, че между 14 и 17 май предстои зоопаркът в Хасково да бъде проверен от междуведомствена комисия с участието на представители на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. Това е във връзка с подадени заявления за лицензиране на зоопарковете в Хасково и Димитровград.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук