ЛОБИСТИ ОПИТВАТ ДА ХЛЪЗНАТ ОБЩИНАТА ЗА КОНЦЕСИЯ

контакти

Лобисти явно се опитват да хлъзнат общината, що се отнася до концесия за добив на подземни богатства, строителни материали – латити, край Сталево. От министерството на икономиката и енергетиката заместник-министър Анна Янева изпратила писмо на 29 август за откриване на процедура за добив на такива подземни материали. Кметът Иво Димов заяви, че след писмото на бившия енергиен министър Делян Добрев за прекратяване на концесията, вероятно някой е пробил в министерството, тъй като е дошло писмо за откриване на процедура за концесия.

Бившият министър Делян Добрев през юли миналата година спря концесията в находище „Мерите“, част от местност „Хасара“. Решението му дойде, след протестите на сталевци и категоричното им несъгласие от такава една кариера. Според общественото мнение, тя ще окаже отрицателно въздействие върху околната среда, здравето на хората и археологическите обекти. През март тази година пък с решение на бившия министър на културата – Вежди Рашидов, окончателно се спря концесията. Това стана, след разширение на границите на археологическия обект.

Председателят на общинския съвет Стефан Димитров внесе докладна, в която посочва, че не се дава съгласие за сега исканата процедура. По-интересно е обаче съдържанието на писмото от министерството, споделено от кмета на Сталево Панчо Панушев. Той подчерта, че в него има редица неточности, което може да се приеме и за умишлено. Посочва се, че става дума за участък „Мерите“, находище „Чоплака“. Според Панушев, обаче, точките отговарят на находището в „Хасара“. По думите му „Чоплака“ се намира на по-далечен хълм. Освен това е посочено, че става дума за област Русе, а не за Хасково.

Местност „Хасара“ е обособена на две зони. Първата обхваща крепостта „Милеона“, построена върху старо тракийско светилище. В близост се намира и светилище на Аполон. Тези обекти попадат в първата, вътрешна зона. Втората е очертана извън нея. Мястото става защитена територия, свързана с археологически проучвания и реставрация. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук