ЛИЧНИ ЛЕКАРИ: НЯМА НИ НА МАСАТА ЗА ПРЕГОВОРИ. ДОКОГА!?

newbeautyТрябва да седнем на масата за преговори, където ни няма. Искането ни е да се възстанови договорното начало. Никакъв диалог не се осъществява между Българския лекарски съюз /БЛС/, Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/. Това коментираха лични лекари от Димитровград, които протестираха днес в двора на МБАЛ „Света Екатерина“, включвайки се към протеста на колегите си от цялата страна.

Основният мотив за протеста бе отказът на БЛС да подпише Национален рамков договор, който се сключва между НЗОК, БЛС и Съюза на денталните лекари в България. Той урежда извършваните от лекарите услуги и последващото заплащане от здравната каса.

Въпреки отказа за сключване на договор, здравният министър Петър Москов реши силово, от началото на април, да наложи такъв, т. нар. „служебен“. Такъв термин в правната практика няма. Настояваме да остане в сила досегашният рамков договор валиден през 2015 г., до 1 април 2016-та, коментира д-р Дарин Шишманов – зам.-председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Хасково.

Следващата причина, която накара джипитата да спрат временно работа, е неясната нормативна база на здравното министерство. Постоянно се въвеждат наредби, които усложняват работата ни и объркват пациентите. Никаква яснота нямаме, защото част от наредбите се обжалват в съда и отлагат. Държим доста от наредбите да отпаднат, допълниха семейни лекари.

Въвеждането на нови санкции, за допуснати грешки, е друг мотив за протеста. Ако, например, забравиш да дадеш на пациента да се разпише, или пропуснеш хартиен носител, глобата бе 90 лева, сега скача на 300 лева, при първо нарушение. Ако ти открият 10 грешки, трябва да платиш 3000 лева. При второ нарушение за годината, санкцията скача на 900 лева, т. е. за 10 грешки – 9000 лева. Доходът, средно, е 2-3 хиляди лева, от които заплащаме заплати, наем… Тези финансови санкции не са съобразени с дохода ни и могат да доведат до пълен фалит, коментира д-р Елена Иванова.

Думите й допълни д-р Даниела Филипова, която конкретизира, че проблем има и с наименованията на лекарствата. Иска се те да бъдат предписвани с генерични наименования – официално име на продукта, а не търговско. Така ще се стигне до редица проблеми, в отношението между лекари, пациенти и аптеки, смята джипито.

Несъгласни сме и с въвеждане идентифицирането на пациента по пръстов отпечатък. Засега, трябва да стане в болниците. Говори се, че и при личните лекари ще се въведе от началото на следващата година. Ако стане, ще се стигне до листа на чакащи, ще трябва да приемаме пациент само на 15 минути. Какво става със спешните случаи, с домашните посещения… риторично попита д-р Шишманов. Според него, причината за създадения хаос е лобизъм и облагодетелстване на големите болници-мастодонти.

olea-625-50 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук