ЛИЦЕ В ЛИЦЕ: ЧЕЛНИЦИТЕ НА БСП И ГЕРБ В ХАСКОВСКАТА ЛИСТА

контакти

[quote]ИКОНОМИСТ СРЕЩУ ИКОНОМИСТА, ЮРИСТ СРЕЩУ ЮРИСТА СТОЯТ В ПЪРВИТЕ ЧЕТВОРКИ[/quote]

Икономист се изправя срещу икономиста, юрист – срещу юриста в първите четворки на БСП и ГЕРБ за 29 Многомандатен избирателен район – Хасково. Професионалното съвпадение важи за две от позициите – първа и трета. В останалите две доскорошните управляващи също залагат на икономисти, докато червените разнообразяват с агроном и мениджър.

С икономическо образование, завършили в чужбина и на близка възраст са двамата водачи Драгомир Стойнев /36/ и Делян Добрев /35/. Лидерът на БСП обаче е роден в столицата на Либия – Триполи, докато Добрев си е натурален хасковлия. И двамата са завършили в чужбина – Стойнев в Париж, Франция, Добрев – Wesleyan University  в Мидълтаун, САЩ.  Специализирал е, освен това счетоводство и финанси в Лондонския Университет по икономика и политически науки. Магистър по маркетинг от УНСС. Политическата му кариера започва като общински съветник, после и народен представител от ПП ГЕРБ. През 2011 г. е назначен за зам. министър на икономиката енергетиката и туризма. Година по-късно е министър и остава такъв до падането на правителството през март тази година.

Драгомир Стойнев е бил икономически съветник на президента Георги Първанов и председателя на БСП Сергей Станишев. Депутат в 41-то Народно събрание, председател на Парламентарната комисия по труда и социалната политика. Членувал е в Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм. Вносител на над 20 законопроекта.

Вторият в листата на ГЕРБ – Красимир Стефанов е роден 1971 година в Харманли. Икономист, магистър Стопанско управление и администрация. От 2009-година до сега директор на Националната агенция по приходите /НАП/.

Прекият му съперник – Стефан Танев е 9 години по-възрастен. Инженер-агроном от Аграрния университет, тогава – Висш селскостопански институт – Пловдив. По-късно завършва и публична администрация в УНСС. Кмет на Ивайловград до 2011 година. Живее там и работи в частна фирма.

На трета позиция очи в очи се гледат юристките Ирена Узунова и Смиляна Нитова. Узунова е завършила  педагогика и право, адвокат в хасковска адвокатска колегия. Избрана за общински съветник от ГЕРБ, от 2011 до сега управител на Хасковска област. В момента – отпускарка.

Нитова e възпитаник на Юридическия факултет в Софийския университет. Член на адвокатската колегия в областния град. Общински съветник, председател на комисията по обществен ред и законност, член на комисията за предотвратяване и разкриване конфликт на интереси в местния парламент. Практикува и като адвокат.

Четвъртата опозиция е между кандидати от димитровградските организации на двете партии Владимир Митрушев и Жара Пенева. 

Митрушев е роден в Димитровград през 1978 година. Завършил е Икономическия университет във Варна, специалност “Счетоводство и контрол”. Работил във Великобритания – оптимизация и ефективност на производството в сферата на строителството. В България е бил проект- мениджър и експерт “Инвеститорски контрол”. Заместник-кмет на община Димитровград.

Социалистката Жара Пенева е родена в Раднево. Има специалностите „Маркетинг” от Техническия университет в Габрово и „Банков мениджмънт” от Нов български университет – София. Работила в Първа инвестиционна банка –Хасково и Си Банк – Димитровград. В момента – трудово незаета.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук