ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ НА ПАЗАРА НА ТОК: ПОЧАСОВА ЦЕНА И СМЯНА НА ЕЛЕКТРОМЕРИ

newbeautyЛиберализацията на пазара на ток означава почасово определяне цената на изразходвана електроенергия. Освен това, всеки един битов потребител, ако иска реално да мине на свободния пазар, трябва да си смени електромера. Той трябва да отчита почасово и дистанционно, което ще позволява договаряне на цени. Това обаче не е задължително. Тези, които нямат намерение да го сменят, остават на досегашния регулиран пазар, при който Комисията по енергийно и водно регулиране /КЕВР/ определя цената на тока за населението. Има и трети вариант, който не е нито напълно свободен, нито напълно регулиран пазар. При него EVN, например, посочва няколко профила – общ, за домакинства, отопляващи се на дърва, въглища, парно, газ. Когато избереш един от тях, цената на енергия ще бъде различна. Това обясни Юлиян Семерджиев, юрисконсулт в ТЕЦ „Марица – 3“ в Димитровград и общински съветник.

Според него потребителите трябва много да  внимават, ако решат да минават на либерализиран пазар, който ще се оформи не по-рано от април или май тази година. Може очакванията да са, че сметките ще паднат, но да стане тъкмо обратното, което е така заради почасовото отчитане, казва Семерджиев. Индустриалните предприятия, например, отдавна са на свободния пазар и договарят цени на електроенергия с производители. Те могат да изготвят график, в който да посочат в кои часове мощностите им имат най-голямо натоварване, в кои – най-малко… и да договорят цената почасово. При битовия потребител това трудно може да стане. Рискът, при неправилно изчисление, е да се стигне до неочаквани сметки, при непредвиден пик на потребление, в конкретен часови пояс. Затова почти със сигурност може да се каже, че поне в началото, интересът няма да е голям. Хората ще предпочетат да останат на стария вариант – определена цена на тока, т. е. регулиран пазар.

Следващ момент е, че при либерализацията на пазара, ще се появят търговци-посредници между потребителите и производителите на електроенергия. Те ще се договарят, като могат да влияят на цената на произведения ток, но не и на таксите около него, които остават същите. Въпросът с малките потребители е спорен, защото фирмите-посредници трябва да имат капацитет, за да администрират сметките на милиони от тях. Може би, фирмите ще определят конкретното положение, по старите фактури, предположи Юлиян Семерджиев. Той уточни, че такива търговци могат да бъдат и електроразпределителните дружества.

tivibearings banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук