Лекари критикуват родители, отказали безплатни прегледи за децата си

Половината от лечението е профилактиката, казва стоматолог

контакти

Лекари критикуваха родители, отказали профилактични прегледи за децата си, организирани в традиционната кампания на Общината – „Децата на Димитровград – здрави и щастливи“.

Подобни прегледи, за децата от 1 до 3 клас, се организират за четвърта поредна година. Тазгодишните се проведоха в края на март и началото на април в училищата в Димитровград. Офталмологична диагностика извърши д-р Милка Иванова. Преглед на зъбите направи д-р Татяна Ташева, а на опорно-двигателния апарат – физиотерапевтът Недим Шабан.

Наред с образователните, подобни инициативи са приоритет за нас. Грижата за здравето на децата е водеща, коментира Антоанета Шаркова, началник на общинския отдел „Хуманитарни дейности“.

Прави впечатление, че културата на родители и учители се повишава, защото намалява броя на децата с нарушения, посочи Недим Шабан.

Физиотерапевтът прегледа 332 второкласници, от общо 376. Родителите на 44 деца са подписали декларации, че не искат техните деца да минат преглед. Апелирам към тях да не се притесняват от прегледите, защото се касае за бъдещето на децата, заяви Шабан.

Комплименти към Общината за идеята всяка година да се организират прегледи отправи стоматологът д-р Татяна Ташева. Повече от 50% от лечението е профилактиката, посочи д-р Ташева. Тя изрази негодуванието си, че родители отказват безплатни профилактични прегледи.

Стоматологът прегледа 315 деца от 3 клас, от които 168 са без проблеми със зъбите. 137 от тях са с кариеси на млечните зъби. През миналата година с кариеси на постоянните зъби са били 121 деца, а тази година – 28. Пулпити миналата година са регистрирани в 18 прегледани, тази – в 7. Хигиената е на много по-високо ниво, от предни години, обобщи стоматологът.

Миенето на зъбите сутрин и вечер е задължително. Гените имат значение, но са важни хигиената и храненето, каза д-р Ташева.

От 439 по списък, д-р Иванова прегледа 400 първокласници. Не открих висока заболеваемост. 49 от децата бяха с късогледство, 15 – с дългогледство, 11 – мързеливо око, посочи д-р Иванова. Тя допълни, че профилактичните прегледи може да се разширят и при по-малките. Според нея, подходящо е да се правят от 4-годишна възраст, когато децата вече могат да казват, ако чувстват проблеми.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук