ЛЕДОРАЗБИВАЧ – ПОДВОДНИЦА ПРОЕКТИРАТ В „РОСАТОМФЛОТ”

Ледоразбивач
контакти

Русия има богат опит в разработването на ледоразбивачи, не само заради огромните ресурси, с които разполага, но и заради географското си положение. Последният проект на държавата обаче надминава всички досегашни съоръжения, тъй като има за цел да създаде най-големият ядрено задвижван ледоразбивач на планетата. Уникалната машина ще бъде изградена от компанията Rosatomflot, която досега произвежда и предишните и дизелови, атомни и ядрени модели, информира раpopsci.

Новият ледоразбивач ще е с размери от170 м, което го прави с поне14 метрапо-дълъг и с3 метрапо-широк от най-големия си предшественик досега. Огромната машина ще бъде в състояние да се движи в продължение на седем години без необходимостта от презареждане, а Русия се надява тя да и осигури непрестанен достъп до енергийните и ресурси дори и на най-недостъпните места. Ледоразбивачът ще разполага с два ядрени реактора, както и със същия брой 60-мегаватови водни реактори.

Основната разлика между новото съоръжение и неговите предшественици е, че той ще може да се потапя и под водата. Според данните машината ще е в състояние да навлиза на дълбочина между 8 и10 метра, което ще и позволи да се придвижва много по-лесно в твърдия лед на Северния полюс. Целият проект се очаква да изразходва инвестиции от $1,1 млрд., но с оглед стратегическата цел на Русия те изглеждат оправдани.

ИНТЕРИЗВЕСТНИКПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук