ЛЕГЕНДИ ВЪЗРОДЕНИ С ТАНЦ КРАЙ ИЗВОРА НА НИМФИТЕ, АРХЕОЛОГИЧЕСКИТЕ РАЗКОПКИ ПРОДЪЛЖАВАТ

Древни легенди за нимфата Траке и любовта на Тит Флавий и Афродита възроди с танци край Каснаково група от балет „Галаксико”. Празникът бе част от програмата за Деня на Димитровград и събра до древното светилище стотици гости. Преобладаваха обаче посетителите от общинския център, пристигнали с 2 автобуса, микробус и десетки коли. Местните хора в сравнение с тях бяха малцинство. Не се видяха и туроператори, за които предварително бе известено, че са поканени.

Разкопки започват в най-скоро време до Светилището на нимфите и Афродита, каквото в България друго няма. Ще бъде проучен хълм на около 100 м. от него, на който има останки от антична вила. Археологическите дейности ще ръководи, както и до сега д-р Веселка Кацарова. Това обяви общинският кмет Иво Димов в встъпителните си думи при откриването на празника. Възможно, при осигуряване на средства, за което работим, догодина да бъде проучено по-обстойно и самото Светилище, каза той. Надежда това да стане изрази и д-р Кацарова.

От март 2011 година Светилището на нимфите и Афродита с около 40 дка земя, с решение на Министерския съвет е предаден за ползване на община Димитровград. Отпреди и след тази дата то е обект на различни проекти, целящи проучване, социализиране, популяризация и подобряване на достъпа до обекта. Два проекта на стойност 2,5 млн.лв. се реализират в момента. Те ще превърнат мястото в привлекателна туристическа дестинация, убеден е Иво Димов.

Автобусни и самолетни билети – www.avtogara-dimitrovgrad.comПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук