Лауреатът Петър Чухов: Изпитвам дълбоко родство с Пеньо Пенев

контакти

Изпитвам дълбоко родство с Пеньо Пенев, защото смятам, че и аз като него съм поет на липсата. В поезията ни има нещо общо и това е несбъднатостта. Тази липса е като една обреченост, сподели Петър Чухов, лауреат за 2024 г. на националната литературна награда „Пеньо Пенев“.

Наградата на Петър Чухов връчи кметът на Димитровград Иво Димов, на официална церемония в лятната градина на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ и Историческия музей. Димов се обърна към новия лауреат и подчерта, че той вече е част от историята на Димитровград.

Чухов призна, че е получавал нападки и за предходни награди, затова сега се е чудел дали да вземе настоящата, но решил да я приеме, най-малкото заради изявените творци, които са го предложили, както и заради усещането му за свързаност с поета Пеньо Пенев. Той е един от малкото автори, чиито стихове помня още от ученическите години, обясни Чухов.

Официалната церемония откри с музикални изпълнения Забавно-духовият оркестър. Това стана на 7 май, отбелязвайки на тази дата 94 години от рождението на поета Пеньо Пенев. Тогава бе и кулминацията на Дните на поезията, чествани в Димитровград от 1970 г.

Петър Чухов бе удостоен като 28-и лауреат на националната литературна награда „Пеньо Пенев“. След това думи за новия носител на приза споделиха писателят акад. Владимир Зарев и поетът Хайри Хамдан – лауреат за 2022 г. на международната литературна награда „Пеньо Пенев“.

Церемонията продължи с поетично-музикален пърформанс, по стихове на Петър Чухов, който свири на китара, а Иван Христов – на кавал. През 2004 г. двамата създават „Гологан“ – група за етно рок поезия.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук