Лазаровден и Денят на ромите – наедно. Символ за здраве и дълголетие

контакти

Лазаровден честваме през тази година на 8 април. Съвпадение е, че на тази дата и ромите отбелязват деня си. За хубаво ще е, защото името Лазар, с което се свързва християнският празник, е символ на здраве и дълголетие.

Лазаровден носи името на Свети Лазар, приятел на Исус Христос. Известна е историята за смъртта и последвалото му възкръсване от Спасителя. По традиция, се изпълнява обичая Лазаруване, когато млади жени – лазарки, оплитат венци от цветя, за Цветница, на следващия ден. Според обичая, на този ден девойките вече стават моми за женене.

Празникът носи пролетно настроение. Сигурно, ще го почувстват и мнозина роми, пожелавайки си късмет и успех.

8 април е официално обявен за Международен ден на ромите през 1990 г., на 4-я Световен ромски конгрес на международната организация „Романо юнион“. 19 години по-рано, на 8 април 1971 г., в Лондон се провежда първия Ромски конгрес, поставил началото на световното ромско движение за утвърждаване на култура и идентичност. Тогава са приети ромския химн и знаме. Химнът е популярната песен „Джелем, джелем“ /Бродих, бродих/, написана от сърбина Жарко Йованович. Знамето е червено колело с 16 спици, върху синьо и зелено, символизиращи небето, земята и чергарския живот.

Вярва се, че на Лазаровден изреченото слово добива магическа сила. А и празникът е двоен…

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук