Къде ще бъде новата фотоволтаична централа?

Инвестицията ще разкрие работни места и ще превърне Димитровград в център на „зелената икономика“

Нова фотоволтаична електроцентрала /ФтЕЦ/ ще бъде изградена в Димитровград. Проектът ще бъде реализиран от австрийскa компания, а общата стойност на инвестицията се очаква да надхвърли 75 млн. лв. Соларната електроцентрала ще бъде изградена върху пустеещ терен с обща площ около 650 декара. Очаква се да има инсталирана мощност от 65 MW, най-голямата към момента в България и да произвежда над 90 000 000kWh чиста енергия годишно. По този начин ще се спестява изхвърлянето на близо 120 хиляди тона въглероден двуокис в земната атмосфера. Това съобщиха вчера от Общината, с уточнението, че се очаква на предстоящото заседание на Общинския съвет да бъде взето решение за стартиране на процедури за терена, върху който ще бъде изградена централата.

На снимката, от кадастралната карта, се виждат вторият и третият имот

Точката е част от дневния ред на мартенското заседание, което ще се проведе на 26 март. От нея става ясно, че е предвидено централата да се построи между кварталите „Вулкан“ и „Марийно“, на терени с кадастрални идентификатори 21052.1008.294 – 21052.1005.11 – 21052.1005.26. Първият е с площ 178229 кв. м., вторият – 85559 кв. м., третият – 473079 кв. м., от който вторият е част. На първия терен преди години турски консорциум трябваше да изгради логистичен център, но намерението се провали.

Вносител на предложението е кметът Иво Димов. Потърсен за коментар, той обясни, че действително около гара „Север” в „Марийно” близо 180 дка,  са били предвидени, през 2014 г. за логистичен център.

По една или друга причина, начинанието не успя да се осъществи, но за сметка на това сега теренът ще се използва за предстоящата инициатива, заедно с другите два.

Конкретните параметри за тези терени ще бъдат обособени, когато започнем процедурата по Подробния устройствен план /ПУП/. Тогава ще се направи всичко необходимо, за да може да се изгради върху площите техническа инфраструктура.

Инвестицията в изграждане на ФтЕЦ ще бъде осъществена въз основа на отстъпено право на строеж върху посочените имоти. За реализацията й ще бъдат разкрити временни и постоянни нови работни места и генерирани още множество ползи. Една от важните е, че Димитровград ще се превърне в разпознаем център на „Зелената икономика” в България, казва кметът.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук