Къде са създадени първите ски?

контакти

Някъде в Далечния Запад на Китай. Там, където живописните пейзажи на Алтай се преплитат един в друг, където хората живеят според законите на природата, а времето сякаш нарочно изостава и не иска да заработи с ритъма на XXI век. Това е мястото, където според местните хора и според твърденията на археолози, са създадени първите ски. Дървени плоскости, обвити в конска козина. Доказват го скални рисунки, датиращи от период преди 10 000 – 30 000 години.

Според всички доказателства, които съществуват, това са най-ранните ски, използвани в света. Твърдението, че човекът за първи път е използвал ски в Алтай, не се базира само на скални рисунки, има различни доказателства – лингвистични, антропологични, народни песни и още много примери.

Едва ли историческите факти щяха да предизвикат огромен интерес, ако не беше фактът, че едно малко село в Алтай е успяло да съхрани вековната традиция. Местните майстори там казват, че конската козина прави ските много по-стабилни и не позволява при изкачване на склонове, те да се пързалят надолу.

Много по-добри са от съвременните, защото можеш да стигнеш навсякъде, можеш да се изкачваш и да слизаш от хълмове. Това се казва в предаване от поредицата на БНТ „Зелена светлина“. Още за първите ски, вижте във видеото – тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук